Gustaf Kallryd är ny ordförande för Sveriges läkarförbund student utland. Foto: Marie Ström

Gustaf Kallryd läser termin 8 vid Riga Stradins University i Riga, Lettland. Han tar över posten efter den tidigare ordföranden Marcus Andersson.

– Det känns väldigt bra. Jag har fått med mig en driven, ambitiös och målinriktad styrelse som jag har stort förtroende för. Min förhoppning är att kunna möjliggöra en välkomnande och okomplicerad väg in i den svenska sjukvården under och efter studietiden.

Det senaste året har han varit ordförande för SLF student utlands nystartade Riga-förening. I den rollen har han bland annat arbetat för att främja gemenskapen, stötta nya studenter och få mer kontakt med sjukvården i Sverige.

– Utbildningen är tuff, och det är viktigt att ha ett gäng man kan vända sig till. De senaste två terminerna har vi skickat ut ett välkomstbrev och har en välkomsthelg för nya studenter varje termin, berättade han för Läkartidningen som nyligen gjorde ett reportage om de svenska läkarstudenterna i Riga.

Under 2018 ska SLF student utland främst fokusera på tre frågor, enligt Gustaf Kallryd:

  • Föra en dialog med Socialstyrelsen för att främja handläggningstiden för utlandsstudenter gällande särskilt förordnande till underläkarvikariat samt läkarlegitimation.
  • Kartlägga förekomsten av psykiska ohälsa bland svenska läkarstudenter i utlandet.
  • Utöka möjligheten till praktikplatser inom den svenska sjukvården för svenska utlandsstudenter.

SLF student utland grundades 2008 och representerar alla svenska läkarstudenter utanför Sveriges gränser. De senaste åren har antalet svenskar som studerar till läkare i ett annat EU-land minskat. 2016/2017 var det 2 490 svenskar som utbildade sig till läkare i ett annat EU-land, enligt statistik från Centrala studiestödsnämnden (CSN).

Läs också:

Färre pluggar till läkare utomlands

»Utlandstudenter berikar den svenska sjukvården«