Melvin Samsom, sjukhusdirektör vid Karolinska universitetssjukhuset. Foto: Maj-Lis Koivisto

Problemen för Karolinska universitetssjukhuset har varit flera den senaste tiden. Bland annat hade Nya Karolinska Solna nyligen ett omfattande IT-haveri vilket ledde till att sjukhuset gjorde en anmälan enligt lex Maria, då man inte kunnat utesluta att störningar i telemetriövervakningen drabbat en patient.

Dessutom kunde Dagens Nyheter i veckan rapportera att Karolinska universitetssjukhuset under 2017 betalat ut 28 miljoner kronor till konsultbolaget Boston Consulting Group. Detta trots att fakturaunderlag saknats, vilket innebär att sjukhusledningen inte kan svara på exakt vad man betalat för.

Det aktuella konsultbolaget har också varit drivande i att införa modellen med värdebaserad vård, som mött stark kritik från flera håll.

Nu regerar oppositionen i Stockholms läns landsting. Vänsterpartiet kräver att sjukhusdirektör Melvin Samsom avgår.

– Den som är ansvarig för hela verksamheten måste kliva åt sidan. Man har inte kontroll över någonting. Människor som måste opereras snabbt får inte sina operationer, IT-systemet havererar och folk har dött, säger Gunilla Roxby Cromvall, Vänsterpartiets gruppledare i landstinget, till Dagens Nyheter.

Hon uppger att de aktuella fakturorna från Boston Consulting Group var droppen som fick bägaren att rinna över. Dessutom anklagar hon sjukhuset för att vid flera tillfällen ha mörkat information för landstingsledningen, bland annat gällande patientskador i samband med det stora IT-haveriet.

Miljöpartiet i Stockholmslandstinget efterlyser också en förändring i sjukhusledningen och utesluter inte avgångskrav. Partiet vill nu att finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M) vid ett möte den 12 december presenterar en åtgärdsplan.

– Förtroendet för sjukhusledningen var redan innan detta avslöjande minst sagt hårt prövat. Nu börjar det nå den punkt där de inte längre kan sitta kvar. Man ska nog verkligen inte utesluta ledningsförändringar inne på Karolinska. Jag skulle absolut vilja se det. Jag har frågetecken kring flera personer, som man kan tänka sig byta ut, säger Tomas Eriksson (MP), gruppledare i landstinget, till Dagens Nyheter.

Tidigare i år kunde Läkartidningen berätta att förtroendet för Melvin Samsom är lågt även bland de anställda på Karolinska universitetssjukhuset. I en arbetsmiljöenkät som den lokala läkarföreningen vid sjukhuset genomfört uppgav 60 procent av läkarna att de hade inget eller mycket svagt förtroende för sjukhusdirektören.


Läs mer:

Fakturor för 28 miljoner kan inte förklaras

Sahlgrenska: Svag evidens för värdebaserad vård

Fortsatta teknikproblem på NKS – allvarlig avvikelse utreds

NKS i stabsläge efter teknikproblem

Lågt förtroende för ledningen bland läkarna på Karolinska

Misstroendeförklaring mot Karolinskas sjukhusdirektör