Intäkterna har minskat samtidigt som utgifterna har ökat kraftigt i regionen. Helårsprognosen pekar just nu på minus 220 miljoner kronor.
Kostnaderna för inhyrd personal – främst sjuksköterskor – har ökat med 12 procent jämfört med förra året. Samtidigt har de övriga personalkostnaderna också ökat. Bland annat för att fler ST-läkare och undersköterskor har anställts.
– Vi ökar våra personalkostnader men det hade inte varit några bekymmer om vi hade minskat våra bemanningsföretag lika mycket. Men de ökar ju, sa Ingela Jönsson på regionstyrelsens möte enligt Östersunds-Posten.
Sedan i somras har flera akuta åtgärder satts in som resestopp, anställningsrestriktioner, inköpsstopp och så långt det är möjligt även stopp för inhyrd personal.
En analys som Sveriges Kommuner och landsting har gjort av Region Jämtland Härjedalens hälso- och sjukvård och ekonomi visar att regionen skiljer sig åt på flera punkter jämfört med andra landsting och regioner. Kostnaderna för den specialiserade vården vid Östersunds sjukhus är till exempel ovanligt höga. Regionstyrelsen har analyserat detta närmare och ett åtgärdsförslag väntas komma inom kort.
I regionen finns bara ett enda sjukhus och för en del invånare är avståndet till Östersund väldigt långt. Nästa år inleder Region Jämtland Härjedalen därför ett treårigt samarbete mellan Funäsdalens hälsocentral i västra Härjedalen och två norska sjukhus som ett alternativ till Östersunds sjukhus. Till en början kommer samarbetet gälla elektiv vård.
Även regionens primärvård kostar mycket pengar. Men där har kostnaden varit relativt stabil de senaste åren och anses bero på en pågående utbyggnad av primärvården.
I Jämtland har man tidigare försökt få bukt med höga kostnader för hyrläkare. 2013 införde dåvarande Jämtlands läns landsting ett hyrläkarstopp på hälsocentralerna i Östersund. Jämtlands läns läkarförening varnade för konsekvenserna. Beslutet ledde, precis som läkarföreningen befarat, till en förvärrad läkarflykt och landstinget rev därför upp stoppet. Det var framför allt nyutbildade specialister i allmänmedicin som sa upp sig.