I går berättade Läkartidningen att kvinnliga läkare och läkarstudenter är besvikna på det svala intresset från landsting och sjukhus efter #utantystnadsplikt – det hittills största metoo-uppropet.

Från sjukhusens sida var det bara Melvin Samsom och Jan-Åke Zetterström, sjukhusdirektör på Karolinska universitetssjukhuset respektive sjukhuschef på Ersta sjukhus, som hade svarat på hur de konkret tänker arbeta mot sexuella trakasserier och diskriminering enligt några av initiativtagarna till uppropet.

Nu rapporterar alltså P4 Göteborg att arbetsmiljöarbetet kommer att stärkas inom Sahlgrenska universitetssjukhuset till följd av metoo-uppropen.

– Det är viktigt att vi lyssnar in och att våra chefer inom sjukvården är rustade för det och att man ska känna en öppenhet på arbetsplatsen så att man kan prata om detta, säger Ann-Marie Wennberg, sjukhusdirektör på Sahlgrenska universitetssjukhuset, till P4 Göteborg.

Hon nämner mindre administration, uppdatering av arbetsmiljöutbildningar och förstärkning av kontrollsystem för att få mer närvarande och synliga chefer som några åtgärder.

Ann-Marie Wennberg har redan tagit upp frågan i styrelsen, chefs- och ledningsgrupper. Nu handlar det om att diskutera med de fackliga organisationerna, skriver P4 Göteborg.

Enligt Emma Spak, ordförande i Göteborgs läkarförening, är det viktigt att se till att de lagar och regler som finns tillämpas på bästa sätt.

– Det har varit en så stor kraft i höstens upprop att det blir svårt att backa utan att göra förändringar, säger hon till P4 Göteborg.