De nya diagnoserna som får standardiserat vårdförlopp meddelades i samband med en pressträff på fredagen där socialminister Annika Strandhäll (S) och Anders Henriksson, förste vice ordförande i Sveriges Kommuner och landsting, SKL, närmare preciserade hur några av regeringens tidigare aviserade vårdsatsningar ska genomföras.

Med de aktuella diagnoserna inräknade har det totalt införts standardiserade vårdförlopp för 31 cancerdiagnoser. Införandet är en del i en pågående satsning för att korta väntetiderna i cancervården. Genom en överenskommelse mellan regeringen och SKL är nu detaljerna för hur pengarna för 2018 ska fördelas klara. Totalt rör det sig om 500 miljoner kronor.

Dagens överenskommelser innebär också att detaljerna i den så kallade patientmiljarden är klara. Bland annat ska 490 miljoner kronor gå till landsting och regioner för att stötta införandet av en ny vårdgaranti, ett förslag som regeringen presenterade tidigare under fredagen.

Övriga satsningar som regeringen och SKL kommit överens om gäller nationella kvalitetsregister och stöd till landsting och regioner avseende försäkringsmedicinska utredningar.

Totalt omfattar de nu presenterade överenskommelserna mellan regeringen och Sveriges Kommuner och landsting närmare två miljarder kronor, där merparten går till landstingen och regionerna.

Läs mer om överenskommelserna på regeringens webbplats.

Läs också:

Snabbare väg till cancervård – men inte för alla

Regeringen miljardsatsar på sjukvården i höstbudgeten

Läkarförbundet om höstbudgeten: Bra satsningar – men ännu mer behövs