Det är för sjätte året i rad som Dagens Medicin genomför sin rankning av Sveriges sjukhus. Underlaget bygger, enligt tidningen, på uppgifter som sjukhusen själva rapporterar in till Socialstyrelsen, Sveriges Kommuner och landsting, Vården i siffror samt nationella kvalitetsregister.

Bland annat bedöms medicinsk kvalitet, tillgänglighet, ekonomi, patientenkäter och överbeläggningar. Sjukhusen delas in i tre kategorier: universitetssjukhus, mellanstora sjukhus med dygnsöppen akut och förlossning samt mindre sjukhus med dygnsöppen akut.

I kategorin universitetssjukhus tar Norrlands universitetssjukhus hem segern för andra året i rad, före Universitetssjukhuset i Linköping och Karolinska universitetssjukhuset. Bästa mellanstora sjukhus är Västerviks sjukhus, även det för andra året i rad, medan kategorin mindre sjukhus för första gången toppas av Capio S:t Görans sjukhus i Stockholm. Oskarshamns sjukhus, som vunnit kategorin de senaste tre åren, slutar på en tredjeplats.