Erik Lövgren (S), regionråd Västernorrland, en av dem som mottagit hot. Foto: SVT

Som Läkartidningen tidigare har berättat har sjukvården i Västernorrland haft en turbulent tid. Nedläggningen av den akuta kirurgin, och i synnerhet BB, vid Sollefteå sjukhus, har orsakat högljudda protester bland allmänheten.

Men det har också gått så långt att landstingspolitiker har dödshotats och utsatts för hatiska brev och kommentarer i sociala medier. Därtill uppger tre personer att de utsatts för våld. Det framkommer i SVT-programmet Uppdrag granskning som sänds på onsdagskvällen.

I sms, mejl och inlägg i sociala medier har politiker fått budskap såsom »jag vet var din mamma bor« eller att de ska knuffas utför en trappa. Regionrådet Erik Lövgren (S) fick ett meddelande i brevlådan: »Nazistpack – snart ska ni alla dö«,.

– En annan brukar skriva att han hoppas att jag ska få cancer och ska dö bort i stället för att avgå, säger han till SVT.

Utöver de nio landstingspolitiker som uppger att de hoppar av, överväger ytterligare tre att göra detsamma, visar SVT:s enkät.

– Det är ett hot mot demokratin. Politiker väljer att inte ställa upp till omval och i längden blir det svårt att rekrytera nya, såklart. Det är inte alls bra, säger landstingets säkerhetschef Mats Jonsson till tv-programmet.

Många uppger också att de utsatts för påtryckningar. Det gäller en knapp tredjedel av de som röstade emot nedläggning av BB vid Sollefteå sjukhus, och över åttio procent av de som röstade för.

Påverkan utifrån har också kommit från några oväntade håll. Bland annat har kyrkan stött kampanjen mot nedläggning genom förböner, gudstjänst, kollekt och ett brev till landstingspolitikerna från fyra kyrkoherdar som framfört hänvisningar till Bibeln. De får nu kritik från biskopen i Härnösand stift, uppger SVT.

Uppdrag granskning avslöjar också att Sollefteå kommun, i strid med kommunallagen, har använt skattepengar till kampanjmaterial som affischer och knappar, för att påverka landstingspolitikerna att inte lägga ned verksamheten vid Sollefteå sjukhus. Journalisterna har i sin granskning hittat räkningar som uppgår till 85 000 kronor.