Som Läkartidningen tidigare berättat har den digitala vårdgivaren Doktor.se köpt en vårdcentral i Sörmland, ett landsting som erbjuder gratis primärvård. Genom vårdvalet betyder det också att Doktor.se kan erbjuda gratis digital vård till patienter från hela Sverige, men där patienternas hemlandsting får betala notan. Det har orsakat en debatt där många menar att landstingens pengar används på fel sätt.

Moderaterna, vilka sitter i opposition i Landstinget Sörmland, föreslår nu flera åtgärder för att komma till rätta med problematiken, rapporterar lokala medier. Bland annat föreslår partiet att en patientavgift införs för just digitala besök, vilka skulle kosta 100 kronor. Partiet motsatte sig också från början total avgiftsfrihet, med motiveringen att det skulle kunna leda till »onödiga« besök, skriver Södermanlands Nyheter.

Därtill vill partiet se ett ekonomiskt tak för hur många utomläns besök en digital vårdgivare kan få ersättning för. Tanken är att vårdgivaren inte ska få ersättning för fler utomläns patientbesök än för besök av listade patienter, rapporterar Sveriges Radio.

Moderaterna föreslår också att det ska bli obligatoriskt för vårdcentraler i Sörmland att erbjuda digital vård, och att det kravet ska införas så snart som 1 juli i år.

– Videomöte över internet är 20 år gammal teknik, så det är inte så himla mycket man behöver lägga om, säger Magnus Leivik, moderat oppositionsråd i Landstinget Sörmland, till Södermanlands Nyheter.

Sjukvårdsminister Annika Strandhäll har tidigare sagt i en intervju med Svenska Dagbladet att problematiken med kostnaderna för digital vård är något som i första hand ska lösas av landstingen själva. Om det inte går är hon öppen för en diskussion om en eventuell lagändring.

 

Läs även:

Digitala vårdbesök kan bli gratis genom Sörmland

Så mycket kostar digital vård

Taxan för digitala läkarbesök sänks

Kostnaden för digitala vårdcentraler kan fördubblas

Digital vård får pengarna att rulla

Kry: Vi förskriver inte för mycket antibiotika

Nätläkare förskriver antibiotika på »dåliga grunder«