OPS står för offentlig-privat-samverkan och är den finansieringsmodell som använts vid byggandet av Nya Karolinska Solna. OPS-avtalet sträcker sig fram till 2040 och innefattar också bland annat drift och underhåll av sjukhuset.

Nu rapporterar Dagens Nyheter, med hänvisning till brittiska The Times, att brittiska riksrevisionen i en rapport kommer fram till att finansieringen av sjukhus, skolor och infrastruktur genom OPS-avtal medför stora merkostnader för skattebetalarna.

Enligt Dagens Nyheter visar granskningen att sjukhus som uppförts genom OPS i Storbritannien har kostat 70 procent mer än de som finansierats direkt med statliga medel.

Oppositionen inom Stockholms läns landsting efterlyser nu en fortsatt utredning kring om det går att häva OPS-avtalet.

– Jag är jätteorolig över att Nya Karolinska blir som en gökunge som tränger ut annan vård i Stockholms län på samma sätt som det har gjort i London,  säger oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (S), till Dagens Nyheter.

Finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M), har tidigare öppnat för att omförhandla OPS-avtalet om det är juridiskt möjligt och gynnar skattebetalarna.

– Jag är glad för det nya sjukhuset, men förbannad på avtalet. Alla i landstingsfullmäktige, oavsett färg på parti, som år 2010 röstade för ett OPS-avtal utan konkurrens borde idka högsta graden av självkritik. Man borde dragit i nödbromsen när det bara kom ett enda anbud. Nu ska vi göra allt vi kan för att vända på varje sten, sänka kostnader och göra det bästa för skattebetalarna och patienterna, sa Irene Svenonius (M) i september förra året.

Läs också:

SLL lägger fram åtgärder för höga NKS-kostnader

Forskare: »Byggandet av NKS har inte skett enligt beprövad erfarenhet«