Regeringen vill inrätta ett nationellt donationsfrämjande centrum för att öka antalet organdonationer. I vår tillsätts också en ny donationsutredning som ska se över hur lagen kan ändras för att underlätta fler donationer, efter att den tidigare utredningens förslag stött på juridisk patrull.
– Vi måste främja fler organdonationer. Vi måste öka takten både här och nu, men även långsiktigt. Därför gör vi nu om hur Sverige jobbar med organdonationer, säger socialminister Annika Strandhäll (S) i ett pressmeddelande.
År 2016 genomfördes 786 transplantationer med organ i Sverige – 137 från levande donatorer och 649 från avlidna. Antalet avlidna donatorer var 185. Det är fler än någonsin, men räcker trots detta inte eftersom det är betydligt fler som väntar på en organdonation. Varje år avlider människor som väntar på ett organ, men inte kunnat få det. 2016 avled exempelvis 21 personer i väntan på transplantation. Fram till oktober förra året hade redan 27 personer avlidit.
Den tidigare donationsutredningens förslag presenterades i september 2015. Tidigare hälso- och sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) utlovade sedan en proposition under 2017, men så blev det inte.
Annika Strandhäll lovade i somras att en proposition skulle läggas fram till riksdagen senast våren 2018. Men även hon tvingas bryta sitt löfte. Anledningen är att förslagen från den tidigare utredningen inte är möjliga att genomföra enligt den nuvarande lagstiftningen på området.
Regeringen tillsätter därför en ny donationsutredning som har till uppgift att lösa de juridiska knutarna. Framför allt handlar det om samtycke till organdonation, samtyckesutredning till medicinska insatser i syfte att möjliggöra en donation samt hur man kan göra det lättare för människor att berätta om sin egen inställning till organdonation.
Den förra utredningen, liksom remissinstanserna, pekade på otydligheter när det gäller det nationella ansvaret för donationsfrågor. Det är bakgrunden till att regeringen nu vill ersätta det nationella rådet för organ- och vävnadsdonation med det nya donationscentrumet. Det ska enligt regeringens plan ske i mars. Syftet är enligt pressmeddelandet att »samla och stärka donationsfrågorna under ett paraply som blir tydligt i förhållande till såväl allmänhet som hälso- och sjukvården«.
Socialstyrelsen kommer att ansvara för nationell samordning och spridning av kunskap om donation och transplantation av organ och vävnader.
Medicinsk kommentar
Det har i flera studier visats att kontinuerlig glukosmätning (CGM) ger patienter med typ 1-diabetes en förbättrad glykemisk kontroll. För patienter med typ 2-diabetes finns det inte lika stort vetenskapligt underlag. Indikation för CGM vid typ 2-diabetes är bristande glukoskontroll trots flerdosinsulin eller återkommande allvarliga hypoglykemier.
Nyheter
Magnus Isacson, distriktsläkare och ordförande för Svensk förening för allmänmedicin, slutar sitt jobb på en vårdcentral i en socioekonomiskt utsatt Stockholmsförort i protest. »Jag kan inte längre stå för den vård som vi har möjlighet att erbjuda«, skriver han i en debattartikel i Expressen. (2 kommentar)
Kultur
När ungdomsmottagningen »Rådgivningsbyrån för sex och samlevnad« öppnade 1970 anställdes en barnmorska på halvtid, men besöksfrekvensen ökade snabbt. Viktiga frågor var preventivmedel och att minska spridningen av könssjukdomar. Men många frågor utöver detta väcktes vid besöken, och Rådgivningsbyrån behövde en bredare inriktning för att kunna bli en instans dit skolungdomar kunde söka med vanliga frågor.
Nyheter
Under pandemiåret 2020 växte Läkarförbundets medlemsantal med 3 procent, eller 1 200 personer. Nu har förbundet över 55 000 medlemmar. Och under fjolåret fick fler hjälp med frågor om arbetsmiljö, lön och villkor, säger ordförande Sofia Rydgren Stale.
Nyheter
På Karolinska universitetssjukhuset i Solna finns en av få mottagningar i landet som tar emot långtidssjuka i covid-19, även om de inte legat på sjukhus. Men trycket på mottagningen är högt. »Vi får extremt mycket remisser«, säger Judith Bruchfeld, som leder mottagningen.
Nyheter
Nationella riktlinjer och multiprofessionella mottagningar. Det är ett par saker som »Stödgruppen för läkare med covid-19« vill se. Det är brist på vård för långtidssjuka, och stödgruppen varnar för ett berg av rehabilitering.
Nyheter
Primärvården får snart ett kunskapsstöd för utredningar av långtidssjuka i covid-19, och 1177 ska få ett stöd för rådgivning. Men en nationell strategi med riktlinjer om mottagning och behandling dröjer.
Nya rön
Stafylokocker är den vanligaste orsaken till ledprotesinfektion, som inträffar efter någon procent av artroplastiker. En avhandling belyser likheter och skillnader mellan S aureus, S capitis och S epidermis vid ledprotesinfektion.
Fallbeskrivning
Ofrivilliga rörelser är typiskt vid Huntingtons sjukdom, men det är mycket vanligt att rörelsestörningen föregås av 10–20 år av psykiska symtom. Denna fallbeskrivning belyser hur sjukdomsförloppet kan te sig vid Huntingtons sjukdom och leda till att patienter vårdas för en annan diagnos en längre tid. (1 kommentar)
Författarintervjun
Per Breimer, överläkare vuxenpsykiatri i Helsingborg, har tillsammans med Åsa Petersén och Håkan Widner skrivit en artikel om Huntingtons sjukdom.
Nyheter
Hittills har få analyser av covidprover gjorts för att upptäcka den nya brittiska varianten av coronaviruset. Folkhälsomyndigheten lovar dock att kapaciteten ska öka. Och det är bråttom, menar experter på området.
Nyheter
Det finns flera brister i Region Skånes direktupphandlingar inom vården. Regionen behöver dessutom bli bättre på förebyggande arbete mot mutor och korruption i upphandlingar. Det visar en ny revisionsrapport.
Podd
När trycket från den nuvarande pandemin har lättat kan en ny utmaning uppstå för de anställda som arbetat med den. »Det kan gå så långt att man inte vill att det där ska sluta. Man är rädd för hur man ska kunna gå över i det normala livet«, säger Mikael Köhler, läkare och hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Uppsala.
Nyheter
För två år sedan beslutade Region Dalarna att ett sprututbytesprogram skulle införas 2020. Men på grund av pandemin har planerna lagts på is, rapporterar SVT.
Nyheter
Lokalföreningarna arbetar för fullt med de retroaktiva löneökningarna för 2020. Hur långt man kommit i förhandlingarna med arbetsgivarna varierar i landet, men några föreningar sneglar på Jönköping där det står klart att läkarna får ett generellt påslag på 2,75 procent.
Debatt
Randomiserade kontrollerade försök är ett av de viktiga redskapen för att förbättra hälsa och vård. I covid-19-pandemin har de varit, och är, av stor betydelse för att utveckla de vacciner som snart kommer att skydda oss mot sars-cov-2, skriver Holger Rootzén.(6 kommentar)
Nyheter
Det blir politikerna – inte tjänstemännen – som kommer att avgöra om Kry får ta över sjukvårdsrådgivningen 1177 i Stockholm. Kry har köpt det bolag som bemannar tjänsten och affären har fått kritik.
Människor & möten
Janaki Brolin inledde sin läkarkarriär som volontärläkare i Sierra Leone. Där fick hon perspektiv på tillvaron och sitt jobb som läkare, som hon nu reflekterar över i sin podd »Tukul story from Sierra Leone«.
Denna webbplats använder sig av kakor (cookies) för att förbättra användarupplevelsen. Genom att använda vår webbplats så godkänner du de kakor som sparas. Läs mer!Ok