Under måndagen gick Västra Götalandsregionen ut med att totalt 22 fall av mässling nu bekräftats av sjukvården. Och nu avråder alltså Sahlgrenska universitetssjukhuset från icke nödvändiga besök på sjukhuset för att begränsa smittspridningen.

– Den som behöver sjukhusvård ska självklart komma hit som vanligt, men vi vill uppmana till försiktighet när det gäller anhörigbesök och andra besök till sjukhuset, säger chefläkare Björn Andersson till Läkartidningen.

Enligt Björn Andersson är det mycket ovanligt att gå ut med en sådan uppmaning.

– Jag har aldrig hört talas om det tidigare. Men det här är ett sådant fall där man ska göra det, där det handlar om en så väldigt smittsam sjukdom.

Han understryker dock att sjukhuset inte inför besöksförbud.

– Måste man besöka en närstående som är inlagd på sjukhuset får man givetvis göra detta, men vi tycker att man ska tänka efter lite. Man kanske inte behöver vara så många som besöker patienten och kanske inte komma varje dag. Men det är absolut inget förbud, säger Björn Andersson.

Läs även:

Finsk vårdpersonal måste vaccineras

Ovaccinerade kan nekas jobb i sjukvården

Sahlgrenska undersöker anställdas immunitet efter mässlingsutbrottet

»De unga förstår nog inte«