Onsdagens omfattande strömavbrott, som orsakades av en avgrävd kabel, drabbade hela sjukhusområdet i Lund. Enligt ett pressmeddelande stoppades all elektiv verksamhet vid sjukhuset och under några timmar omdirigerades ambulanser till andra sjukhus.

Vid lunchtid på onsdagen var strömmen tillbaka, men i begränsad omfattning.

– Det som hände under kvällen var att kapaciteten i strömförsörjningen ökade avsevärt. Strömförsörjningen var i princip återställd till normalnivå och då avblåstes stabsläget som hade gällt under dagen och verksamheterna kunde återgå till det normala, säger Magnus Aspegren, pressansvarig vid Skånes universitetssjukhus.

Enligt honom kan sjukhuset i nuläget se att omkring 400 patienter drabbats av strömavbrottet då undersökningar, behandlingar eller operationer ställdes in. Det gäller till exempel olika undersökningar och behandlingar inom röntgenverksamheten, inom strålbehandling, operation och dialys.