Läkartidningen rapporterade igår, måndag, att åklagare inlett en förundersökning avseende grovt vållande till annans död efter att cancerpatienter vid Karolinska universitetssjukhuset under sommaren 2017 fått vänta för länge på operation.

Enligt Dagens Nyheter tackade sjukhuset dessutom nej till hjälp som erbjöds av läkare på Danderyds sjukhus, trots att väntetiderna växte.

Nu rapporterar tidningen Vårdfokus att flera sjuksköterskor polisanmält Karolinska universitetssjukhusets tidigare produktionsdirektör Andreas Ringman Uggla.

– Jag som så många andra har varit upprörda över allt som skett på Karolinska på senare tid. När det kom fram att två personer sannolikt avlidit för att sjukhuset tackade nej till hjälp blev det droppen. Jag ringde polisen och polisanmälde förre produktionsdirektören Andreas Ringman Uggla för vållande till annans död, trolöshet mot huvudman och jäv, säger Alexandra Ekengren, specialistsjuksköterska som arbetar inom ambulanssjukvården i Stockholm, till Vårdfokus.

Hon berättar att hon samtidigt anmält sjukhusdirektör Melvin Samsom för bokföringsbrott. Detta sedan det blev känt att det saknats fakturaunderlag för en femtedel av de totalt 257 miljoner kronor som konsultbolaget Boston Consulting Group, BCG, fakturerat sjukhuset sedan 2011.

Enligt Vårdfokus har flera sjuksköterskor involverade i det landsomfattande nätverket »En annan vård är möjlig«, däribland en av initiativtagarna, också polisanmält Andreas Ringman Uggla.

På tisdagskvällen hålls en demonstration initierad av »En annan vård är möjlig« vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Kravet är att såväl sjukhusdirektör som styrelse byts ut, skriver Vårdfokus.

Läkartidningen har via Karolinska universitetssjukhuset sökt Melvin Samsom och Andreas Ringman Uggla för en kommentar. Sjukhusets presstjänst uppger dock att man i nuläget inte kommenterar eventuella pågående polisärenden. 

Läs mer:

Åklagare utreder vållande till annans död efter långa cancerköer

Försenade canceroperationer utreds av IVO

Vårdplatsbrist på Karolinska fördröjde operationer