Som Läkartidningen tidigare berättat har Karolinska universitetssjukhuset beslutat att utreda de långa vårdköer som drabbade cancerpatienter sommaren 2017. Platsbristen och personalbristen var så stor att tolv patienter med cancer i lever respektive bukspottkörtel inte kunde opereras i tid.

Karolinska universitetssjukhuset gjorde en intern granskning som ledde till tre lex Maria-anmälningar, och därtill inledde en åklagare i slutet av januari i år en förundersökning om misstänkt vållande till annans död. Enligt Dagens Nyheter ska också Karolinska universitetssjukhuset ha tackat nej till hjälp från läkare på Danderyds sjukhus.

Anders Milton ska nu snabbutreda hantering och planering av operationskapacitet för övre abdominell kirurgi sommaren 2017, hur situationen hanterades och kommunicerades den sommaren och hur erbjudandet från Danderyd handlades. Senast i början av maj ska Anders Milton redovisa uppdraget.

Anders Milton är läkare med bakgrund i njurmedicin. Han har bland annat varit ordförande i Läkarförbundet, Saco, svenska Röda korset, Folk och försvar och världsläkarorganisationen, WMA. Han har varit utredare för både borgerliga och rödgröna regeringar samt nationell psykiatrisamordnare.

Läs även:

Karolinska tillsätter extern utredning om sommarens cancerköer

Åklagare utreder vållande till annans död efter långa cancerköer

Försenade canceroperationer utreds av IVO

Vårdplatsbrist på Karolinska fördröjde operationer

10 000 inställda operationer i Stockholm förra året