En erkänt skicklig brittisk lever-, mjälte- och bukspottskirurg har dömts efter att ha signerat sina patienters levrar med sina initialer. Det har gjorts med en argonstråle under två levertransplantationer 2013, rapporterar The Guardian och BBC

Åklagaren beskrev handlingarna som »överlagda och medvetna« och kallade dem olagliga och oetiska.

– Du har missbrukat din makt och det förtroende för dig som patienterna hade, sa domaren Paul Farrer enligt BBC.

Bokstäverna på organen upptäcktes av en annan kirurg när komplikationer uppstod – dock av helt andra orsaker. Signeringen av levern uppges inte ha utsatt patienterna för några medicinska risker.

Leverkirurgen stängdes av från sin tjänst och sade senare upp sig. I februari förra året varnades han av General Medical Council. Och nu har det inträffade alltså även blivit ett rättsfall.

Kirurgen polisanmäldes, erkände sig skyldig och dömdes i januari till ett års samhällstjänst och böter. Rubriceringen för brottet är »övergrepp genom slag« – där signeringen likställs med ett slag.

Fallet beskrivs som unikt och komplext. Enligt åklagaren känner sig patienterna i fråga kränkta och lider av psykiska men efter det som skett. En annan patient har däremot gett kirurgen sitt stöd.

– För mig är det samma sak som när en konstnär signerar sina verk – det han gjorde orsakade ingen skada, säger patienten till BBC.

Kirurgen har inte gjort någon hemlighet av vad han gjorde inför resten av operationsteamet, och har enligt BBC beskrivit det som ett sätt att lätta på spänningen i en pressade operationssituation. Kirurgen har senare sagt att det var ett misstag att signera organen.