Norges säkerhetstjänst utreder ett fall angående en cyberattack mot Helse sørøst, den största av de regionala vårdmyndigheterna i Norge. Angreppet inträffade i början av januari och var, enligt den nationella myndigheten Helsedirektoratet, avancerat och professionellt.

Den norska säkerhetspolisen klassar brottet som underrättelseverksamhet om statshemligheter. Målet för angriparna ser ut att vara patientdata kopplad till en kommande NATO-övning, skriver Digitalhealth.net, med hänvisning till norska medieuppgifter. Källor till sajten uppger att attacken kan vara den största i sitt slag. Det är oklart om, och i så fall hur mycket, patientdata som drabbats.

Senare samma vecka inträffade en annan cyberattack med stora konsekvenser, men denna gång i USA. Sjukhuset Hancock Regional Hospital i staden Indianapolis infekterades av ett sabotageprogram som påverkade epost, elektroniska journaler och andra system som krävs för det dagliga arbetet. Bland annat ska patienternas namn ha bytts ut mot frasen »I’m sorry«.

Angriparnas syfte var att kräva en lösensumma för att ge tillbaka tillgången till informationen. Sjukhuset ska ha betalat motsvarande 435 000 kronor för att återfå kontrollen, uppger lokaltidningen Daily Reporter.