Finansminister Magdalena Andersson (S). Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Finansminister Magdalena Andersson (S) uppger för Dagens Nyheter att hon satt tjänstemän på att se över möjligheterna till en statlig utredning av Nya Karolinska Solna.

– Jag har under längre tid krävt att Moderaterna bör göra en kriskommission kring Nya Karolinska, som borde ske på central nivå. Det som hänt på Karolinska är helt exceptionellt, och sedan mitt krav för ett år sedan har det varit en strid ström av nya avslöjanden, artikel på artikel om alla de turer och konstigheter som varit kring Nya Karolinska, säger Andersson till Dagens Nyheter.

– Eftersom ingenting händer anser jag att det är dags för oss från regeringens sida att se över möjligheterna till att granska och utvärdera Nya Karolinska från central nivå. Jag tycker att det är oerhört viktigt att man lär sig av erfarenheterna, fortsätter hon.

Irene Svenonius (M), finanslandstingsråd i Stockholm, pekar på att det redan pågår flera granskningar avseende sjukhuset.

– Det märks att det är valår på finansministerns tonläge. Det har gjorts och görs flera granskningar, såväl interna som externa. Den större genomlysningen görs av oberoende forskare på Stockholms universitet, säger hon till Dagens Nyheter.

Läs också:

Karolinskas styrelse har fortsatt förtroende för Melvin Samsom

Karolinska universitetssjukhuset: »Vi har brustit i våra rutiner«

Läkarföreningen om läget på Karolinska: »Vi måste få en konkret förbättring«

Fortsatta teknikproblem på NKS – allvarlig avvikelse utreds

NKS i stabsläge efter teknikproblem

Landstingsrevisorerna: »Nästa flytt till NKS bör ges längre tid«