Det var i helgen som Andreas Thörneby berättade att han står bakom kontot Doktor Glad, efter att nätläkarbolaget Min Doktors grundare Magnus Nyhlén listat ut hur det hängde ihop.

– Jag uppfattade det som att det var meningslöst att försöka fortsätta vara anonym. Jag vill hellre ha kontroll över det själv. Men det var ju en tidsfråga naturligtvis. Det här var en ganska impulsiv handling från början utan någon stor master plan.

Vad var tanken med Doktor Glad?

– Att göra något roligt och lite tillspetsat av de här uppenbara överdrifterna som förekommer i debatten – sakfrågorna som man har undvikit att reda ut på alla håll. Och att låta de frågorna stå för sig själva, så att man kan värdera innehållet snarare än avsändaren.

Vad då för överdrifter till exempel?

– Det finns ju en del överdrifter om telemedicinens kapacitet vad gäller att ta hand om det som i dag sköts vid fysiska besök på fysiska vårdcentraler, till exempel att nio av tio besök redan i dag kan skötas via telemedicin. Det har man liksom inte riktigt visat att det går att göra.

Har du varit orolig för hur formuleringarna från Doktor Glad skulle tas emot?

– Min oro är förstås att det här ska göra mer skada än nytta. Det kan säkert tolkas som att det finns en illvilja i detta. Men det menar jag genuint att det inte gör. Jag har passat mig noga för personliga påhopp eller att knyta det till specifika företag. Jag har tagit en företeelse som finns i verkligheten, skruvat den några extra varv och kopplat den till ett fiktivt vårdbolag som fått ta på sig skulden för de här dumheterna. Doktor Glads uttalanden står för Doktor Glad. Sedan får man ta till sig delar av det om man tycker att man borde göra det.

Vad händer med Doktor Glad nu när du inte är anonym längre? Kommer du att fortsätta twittra från kontot?

– Jag vet inte. Jag håller med om att det finns en poäng med att en debatt sker med öppenhet om avsändare. Men avsikten med Doktor Glad var inte att det skulle vara en debattör utan en tankeväckare.

– Däremot kan jag mycket väl tänka mig att så länge det finns ett intresse och det inte väcker för mycket ont blod så kan Doktor Glad reagera på nya orimligheter och dumheter. Och inte bara riktat mot frågan om telemedicin utan också mot andra sjukvårdsfrågor.

Något exempel?

– Nu pratas det ju mycket om hur sjukvården styrs. Där finns det mycket idéer men också mycket dumheter. Det finns en hel del kul att göra med det.