Dödsdomen mot läkaren och forskaren som sitter fängslad i Iran har tidigare överklagats och fastställts. Det sista hoppet stod till en översyn av hela rättprocessen – men nu uppges alltså även den vägen vara stängd.

– Den här gången är domen definitiv. Det har konstaterats att dödsstraffet kan genomföras, och det kan ske när som helst, säger advokaten Zouhaier Chihaoui till belgiska tidningen Le Soir, rapporterar TT enligt Sveriges Radio.

Amnesty International i Sverige och UD har bekräftat uppgifterna om att dödsdomen har fastställts och att den begärda juridiska översynen av fallet har avslagits. 

– Vi tar nu skyndsamt förnyade kontakter med företrädare för Iran, säger presstjänsten vid UD till Sveriges Radio.

– Och som i tidigare kontakter, så ska vi med emfas framföra Sveriges och EU:s syn på dödsstraffet. Det är ett omänskligt, grymt och oåterkalleligt straff som inte har någon plats i en modern rättsordning.

Ahmadreza Djalali är iransk medborgare men bor och arbetar sedan flera år i Sverige, och har permanent uppehållstillstånd. Han disputerade i katastrofmedicin vid Karolinska institutet (KI) 2012. Han greps under en arbetsresa till Iran under förra året och dömdes till döden för spioneri i oktober.

Vid en manifestation på Karolinska institutet i januari krävde KI:s rektor Ole Petter Ottersen ett omedelbart frigivande av forskaren. Domen har väckt uppmärksamhet över hela världen. World Medical Association (WMA), Amnesty International och Kungliga vetenskapsakademien har engagerat sig i fallet. I november krävde 175 Nobelpristagare i ett brev till Irans ambassadör att Ahmadreza Djalali skulle friges.

Amnesty samlar in ett namnupprop i protest mot domen, som ska lämnas till Irans ambassadör i Sverige.

– Vi kommer att fortsätta vårt redan aktiva arbete. Men vi ska intensifiera våra ansträngningar och påtryckningar, säger Maja Åberg, sakkunnig hos Amnesty, till Sveriges Radio.

– Vi kommer att kontakta Irans ambassad, och vi uppmanar också Utrikesdepartementet och Sverige såklart att intensifiera sina påtryckningar och göra vad de kan med sina kontakter.

Läs mer:

Dödsdom mot fängslad KI-forskare står fast

WMA uppmanar Iran: Släpp omedelbart KI-forskaren fri

KI-forskare uppges ha dömts till döden i Iran

WMA uppmärksammar KI-forskaren Djalali

Tidigare KI-forskare hotas av avrättning

Anklagas för spioneri

Vid en resa till Iran i april 2016 greps Ahmadreza Djalali av underrättelsetjänsten och anklagades för spioneri för Israels räkning. I augusti förra året inleddes rättegången och i oktober dömdes Ahmadreza Djalali till döden.

WMA betraktar Ahmadreza Djalali som en samvetsfånge och har uppmanat iranska myndigheter att frige KI-forskaren. Enligt Amnesty har inga bevis lagts fram för att han skulle vara skyldig till spioneri – tvärtom hävdar han själv att han blivit ombedd av iranska myndigheter att spionera på EU-stater men tackat nej.