– Med anledning av legionellafallet har vi informerat chefer och personal att vara extra uppmärksamma, följa de hygienregler och den handlingsplan som finns när det gäller legionella, säger Mikael Rolfs, chef för patientsäkerhetsenheten i Landstinget Sörmland i ett pressmeddelande.

Eftersom den aktuella patienten varit inskriven på sjukhuset under en längre tid och på olika avdelningar är det svårt att fastställa var personen smittats.

Enligt landstinget har vattentemperaturen på sjukhuset höjts till 70 grader och under onsdagen påbörjades en hetvattenspolning i ledningar för att få ner halten av legionellabakterier.

– Det handlar om varje tappställe på hela sjukhuset vilket innebär över tusen platser. Arbetet pågår under resten av veckan och kanske en bit in i nästa, säger Helena Söderquist, chef för verksamhets- och ledningsservice.