Dokumentärfilmen som visas i Sverige den 25 februari innehåller många av Benita Alexanders privata bilder och filmer från hennes tid med kirurgen Paolo Macchiarini. Foto: Benita Alexander/Discovery Communications

»Jag kommer ihåg hur jag satt i stolen när jag insåg ’herregud, han har ingen data från djurförsök med syntetiska luftstrupar’. Det kom som en kalldusch, det var ren skräck«, berättar läkaren och visselblåsaren Matthias Corbascio i dokumentären »He lied about everything«.

Filmen hade, med förmodad symbolik, premiär på Alla hjärtans dag i USA. I den berättar journalisten Benita Alexander öppet om hur hon duperades av stjärnkirurgen Paolo Macchiarini, hur de planerade ett överdådigt bröllop där vigseln skulle förrättas av påven själv, och om hur fasaden rämnar i takt med att historien om de syntetiska luftstruparna rullas upp i medierna.

Dokumentären blandar intervjuer med experter, journalister och visselblåsarna på Karolinska, med privata bilder och filmer. Ofta håller kirurgen själv i kameran, föga anande att han filmar en dokumentär om sig själv.

He lied about everything presenterar kanske inte något helt nytt, men den väver ihop hela historien på ett personligt plan. Och den försöker, lyckat eller ej, att ge en bild av personen Paolo Macchiarini.

Dokumentären tar sitt avstamp i Benita Alexanders arbete med ett reportage om regenerativ medicin för den amerikanska kanalen NBC. En del skulle inkludera en intervju med Paolo Macchiarini, en av de främsta på området.

Egentligen skulle hon hålla en professionell distans till kirurgen. Men emotionellt trasig efter en turbulent tid i sitt liv fann hon ett stöd hos den charmiga läkaren och sveptes med av hans romantiska sida.

Paolo Macchiarini bjöd på storartade middagar, fantastiska resor, men blev också ett mentalt stöd till hennes dotter som nyligen förlorat sin pappa. Benita Alexanders vänner tyckte att han var en riktig »prince charming«, en verklighetens »Mr Big« från tv-serien »Sex and the city«.

Men de fantastiska löftena började krackelera och kirurgens berättelser om Vatikanen och amerikansk underrättelsetjänst tedde sig allt mer absurda. Benita Alexander kopplade på journalistläget igen.

Den andra halvan av dokumentären handlar om Paolo Macchiarinis professionella sida, om utsatta patienter, forskningsfusk, och om konfrontation när Benita Alexander jagar honom i Italien, Spanien och Ryssland. Här ger visselblåsare, dokumentärfilmaren Bo Lindquist, och internationella kritiker, som specialisten inom luftvägskirurgi Pierre Delaere, sin syn på fallet Paolo Macchiarini.

Den 25 februari klockan 21 visas He lied about everything i svensk tv, på kanalen Investigation Discovery, och online på Dplay.se