Mässlingsutbrottet i Göteborgsområdet kan möjligen vara över. Västra Götalandsregionen meddelar att det nu har gått mer än en inkubationstid sedan det senaste kända fallet.

Utbrottet i Göteborg har dock fått ordentlig fart på beställningarna av mässlingsvaccin. Landstingen i Sverige beställde fyra gånger så många doser under januari månad i år, jämfört med motsvarande månad i fjol. Det visar en marknadsundersökning som Landstinget Blekinge har tagit del av.

Trots att Blekinge inte har haft något mässlingsfall denna gång, har landstinget beställt sex gånger fler doser än januari 2017.

– Vi har inte haft något utbrott hos oss och generellt sett har vi en hög vaccinationstäckning bland barnen, säger Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare och hygienöverläkare vid Blekingesjukhuset.

Är du lite förvånad över siffrorna?

– Jag är positivt överraskad att det har blivit sådant gensvar. Siffrorna är på beställda doser, inte givna doser, men det är indirekt ändå ett mått på att folk har velat bli vaccinerade. Det borgar för en fortsatt hög vaccinationstäckning.

 

Läs även:

Västra Götaland erbjuder gratis mässlingsvaccinering

Sahlgrenska universitetssjukhuset avråder från onödiga sjukhusbesök

Finsk vårdpersonal måste vaccineras

Ovaccinerade kan nekas jobb i sjukvården

Sahlgrenska undersöker anställdas immunitet efter mässlingsutbrottet

Virolog om mässlingsutbrottet: »De unga förstår nog inte«