Tre dagar i veckan arbetar distriktsläkaren Wilma Martinez enbart med patienter som ser ut att gå mot långtidssjukskrivning. Foto: Bräcke diakoni

– De flesta läkare tänker »usch, sjukskrivningar. Usch, Försäkringskassan. Vad jobbigt«. Sjukskrivningar har ingen status, säger distriktsläkaren Wilma Martinez.

– Men det är glädjande för att man får en positiv respons och man ser att patienterna blir bättre. Man blir hjälpt av att de får hjälp.

Tillsammans med en rehabkoordinator, en arbetsterapeut, en fysioterapeut samt två kuratorer med KBT-inriktning och en psykolog, ingår hon i ett sjukskrivningsteam. Wilma Martinez lägger tre dagar av arbetsveckan på att enbart arbeta med patienter som ser ut att gå mot långtidssjukskrivning.

– Det som ger resultat är kontinuitet. Och tid. Man har en timme per patient, inte tio eller tjugo minuter. Antalet långtidssjukskrivna har minskat kraftigt här i Alingsås och i Falköping.

Hon började arbeta efter modellen i september i fjol och hoppas på en uppföljande utvärdering snart. Upprinnelsen till projektet var en rapport som refererades i medierna tidigare under 2017, vilken visade på ett högt antal långtidssjukskrivningar i Alingsås.

Wilma Martinez chef frågade om hon kunde tänka sig att arbeta i ett särskilt team för sjukskrivningar. Det kunde hon. Men hon kände att hon behövde en mentor, och fick på så sätt kontakt med Karin Starzmann, distriktsläkare och forskare, som just disputerat med en avhandling om läkares syn på sjukskrivningar.

Karin Starzmann föreslår speciella sjukskrivningsläkare för att avlasta andra läkare. Och just en sådan har Wilma Martinez blivit. Men att begränsa sjukskrivningsarbetet till tre dagar i veckan är ändå viktigt för henne själv.

– Jag vill ha min BVC och mina vanliga patienter, så att jag inte missar min distriktsläkarkompetens. Men jag har ett intresse för utsatta patienter så jag har inte känt arbetet som ett hinder.

Nu har modellen spridit sig inom Bräcke diakoni.

– Jag har en kollega i Falköping och en ST-läkare här i Alingsås som också ville jobba så här. Så nu är vi tre läkare som jobbar på det sättet. Det blir en inspiration när man ser att patienterna mår bättre, säger Wilma Martinez.

Är det inte en kostsam modell?

– Det kan vara kostsamt i början, men i längden frigör det tid för andra läkare. Då hinner de träffa andra patienter och erbjuda högre kvalitet.

Skulle det vara möjligt att införa det här som en standard?

– Jag tror det. Det blir lättare för Försäkringskassan och det blir lättare för oss arbetsmiljömässigt. Patienter som ständigt kommer på återbesök sparar inga pengar, säger Wilma Martinez och fortsätter:

– Man måste ha en motiverad läkare, man måste ha folk som tror på det. 

 

Läs även:

Nya rön: Sjukintyg visade stora brister