Utöver satsningen på en kvarts miljard mer till ambulanssjukvården från 2019 vill Socialdemokraterna ha en permanent förstärkning med en halv miljard från 2020.

Syftet med satsningen är bland annat att öka antalet ambulanshelikoptrar i landet och att göra vården mer jämlik.

– Alltför ofta är det ekonomin som avgör varför tillgången till snabb vård är så olika, säger Stefan Löfven till nyhetsbyrån TT enligt Norrländska Socialdemokraten.

Dessutom vill Socialdemokraterna att målet för den genomsnittliga responstiden vid så kallade prio 1-larm ska vara högst 15 minuter i hela landet.

Besöket i Gällivare var det andra stoppet på Stefan Löfvens tre dagar långa sjukvårdsturné i landet. I går, måndag, besökte Stefan Löfven Akademiska sjukhuset i Uppsala där han lovade flera satsningar på personalen i hälso- och sjukvården.

I morgon, onsdag, besöker Stefan Löfven länssjukhuset i Kalmar och hälsocentralen i Borgholm tillsammans med socialminister Annika Strandhäll (S). Hälsocentralen i Borgholm och länssjukhuset i Kalmar bedriver tillsammans med den kommunala hemsjukvården och ambulanssjukvården en verksamhet kallad hemsjukhuset, vilket Läkartidningen tidigare berättat om. 

Läs också:

Personalfrågor i fokus när Löfven besökte Akademiska sjukhuset

Kan Borgholm-modellen bli lösningen för framtidens sjukvård?