Läkartidningen har i ett flertal artiklar berättat om anmälningarna mot preventivmedelsappen Natural Cycles. Södersjukhuset i Stockholm var först ut, efter att ha uppmärksammat att ett antal kvinnor blivit oönskat gravida när de använt metoden.

Sedan dess har flera sjukhus, vårdcentraler och ungdomsmottagningar följt efter. Vid det här laget har 108 anmälningar kommit in till Läkemedelsverket – varav 68 från just Södersjukhuset – enligt statistik som Nyhetsbyrån Siren har tagit fram.

De kvinnor som använder Natural Cycles ska mäta sin morgontemperatur varje dag. Baserat på resultatet ska appen räkna ut när det är säkert att ha sex om man vill undvika graviditet.

Mängden anmälningar har fått Läkemedelsverket att upprätta ett tillsynsärende. Myndigheten ska bland annat analysera om antalet oönskade graviditeter motsvarar uppgifterna i de studier som gjordes innan p-appen lanserades.

Granskningen väntas bli klar någon gång efter sommaren.

– Vi bedömer att vi behöver minst ett halvårs data för att ha någon säkerhet i siffrorna, säger Ewa-Lena Hartman, gruppchef vid Läkemedelsverket, till Nyhetsbyrån Siren.

Läs tidigare artiklar:

Södersjukhuset anmäler preventivmedels-app

P-appen Natural Cycles anmäls även i Göteborg

Ytterligare två sjukhus anmäler preventivmedels-app

Fler anmäler preventivmedelsapp