I början av mars varslade flera danska fackförbund för anställda inom kommun, region och stat om strejk sedan förhandlingarna med arbetsgivarna brutit samman. Just nu pågår förhandlingar i Forligsinstitutionen, motsvarande svenska Medlingsinstitutet, men blir det ingen lösning där kan uppemot 10 procent av Danmarks 750 000 offentliganställda tas ut i strejk den 4 april.

Den danska läkarföreningen har meddelat strejkvarsel på radiologi- och anestesiavdelningar vid samtliga danska sjukhus, samt för ett antal läkare som arbetar vid danska myndigheter. Totalt rör det sig om knappt 2 000 läkare som eventuellt kan tas ut i strejk.

Enligt danska läkarföreningen har sammanbrottet i förhandlingarna skett på grund av att arbetsgivarna kategoriskt har avvisat en uppgörelse som säkerställer de anställdas reallöner samt vägrat erkänna att den halvtimmeslånga betalda matrasten är en del av kollektivavtalet.

Arbetsgivarna har i sin tur varslat om lockout för omkring 440 000 offentliganställda från och med den 10 april.