Södersjukhusets entré. Foto: Sara Holfve

Läkartidningen berättade under tisdagen att Södersjukhuset i Stockholm fattat beslut om att gå upp i stabsläge. Detta eftersom trycket på akutmottagningen varit mycket högt och vårdplatserna inte räckt till.

I dag, onsdag, meddelade Stockholms läns landsting att stabsläget är hävt och att samtliga akutsjukhus åter är i normalläge.

– Förutom de insatser sjukhuset själva gjorde så ordnade vi vårdplats åt fler äldre patienter från Södersjukhuset som behövde geriatrisk vård. Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge och Capio S:t Görans sjukhus tog också emot patienter från Södersjukhuset. Nu har akutsjukhusen normalläge även om man ska komma ihåg att trycket på en akutmottagning varierar och kan ändras snabbt. Därför arbetar ansvariga för akutsjukhusen alltid med att prioritera utifrån de behov som uppstår så att de kan ta hand om sina patienter, säger Johan Bratt, chefläkare i Stockholms läns landsting, i ett pressmeddelande.

Södersjukhusets läkarförening har dock tröttnat på den ansträngda situationen. Under tisdagskvällen uppgav föreningens ordförande Clara Strömberg att man kommer att anmäla arbetsgivaren till Arbetsmiljöverket.

– Vi har haft det så här en längre tid och vi har faktiskt fått nog. Det här är inte en bra arbetsmiljö och det är inte patientsäkert, så vi kommer att lämna in information och anmälningar till Arbetsmiljöverket och eventuellt till IVO, säger Clara Strömberg till P4 Stockholm.

Hon anser också att Södersjukhuset borde försatts i stabsläge redan i mitten av förra veckan, då Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge försattes i stabsläge på grund av liknande problem.

– Stabsläget är ju ett pedagogiskt sätt för personalen att se att sjukhusledningen gör någonting, men det händer ju inte så mycket mer. Det är fortfarande så att det finns brist på vårdplatser, framför allt på grund av brist på vårdpersonal, så att man inte kan öppna de vårdplatser vi har. Samtidigt är det just nu ett stort flöde av många äldre sjuka, säger Clara Strömberg.

Läs mer:

Brist på vårdplatser satte Södersjukhuset i stabsläge

Stabsläge på Karolinska i Huddinge