Som Läkartidningen tidigare har berättat har ledningen för Karolinska universitetssjukhuset meddelat Stockholms läns landsting att man inte avser att ge de fyra läkarna som larmade om oegentligheter i kirurgen Paolo Macchiarinis verksamhet vid sjukhuset någon offentlig ursäkt för hur de bemöttes. Läkarna hotades bland annat med disciplinåtgärder och uppsägning i samband med att de anmälde Paolo Macchiarini.

Frågan om en ursäkt aktualiserades efter att en ledamot av landstingsfullmäktige, Håkan Jörnehed (V), skrivit en interpellation där han föreslagit att landstinget ska be visselblåsarna om ursäkt. Landstinget hämtade då in Karolinska universitetssjukhusets syn på saken, som inte ansåg att en ursäkt är nödvändig – och nu väljer alltså den styrande borgerliga Alliansen att gå på sjukhusets linje, rapporterar Dagens Medicin.

Enligt tidningen skriver Peter Carpelan (M), forsknings- och personallandstingsråd, i sitt interpellationssvar till Håkan Jörnehed att han förutsätter att sjukhuset behandlat sina medarbetare »i enlighet med gällande lagstiftning och respekt«.