Läkartidningen berättade i slutet av mars om att danska fackförbund för anställda inom stat, regioner och kommuner, däribland danska läkarföreningen, varslat om strejk sedan förhandlingarna med arbetsgivarna brutit samman.

Sedan dess har intensiva förhandlingar pågått i den danska motsvarigheten till Medlingsinstitutet. I helgen blev ett nytt avtal för den sista gruppen offentliganställda, 181 000 statsanställda, klart. Det innebär att samtliga 750 000 offentliganställda i Danmark nu fått nya avtal.

Det nya avtalet mellan Akademikerne, där läkarna ingår, och de danska regionerna innebär bland annat en löneökning om 8,1 procent över tre år, vilket är linje med löneutvecklingen på det privata området. Avtalet innebär också att medarbetarnas rätt till betald matrast säkras.

»Vi har kämpat hårt för att säkra en parallell löneutveckling mellan den offentliga och den privata arbetsmarknaden och säkra en mer rättvis reglering, så att de offentliganställdas löneutveckling inte ska sacka efter de privatanställdas löneutveckling. Vi är glada för att båda delar blir uppfyllda med den här lösningen«, säger Lisbeth Lintz, ordförande i överläkarföreningen och Camilla Rathcke, ordförande för yngre läkare i en kommentar på läkarföreningens webbplats.

Läs också:

Dansk läkarstrejk skjuts upp

Dansk storstrejk förestående – 2 000 läkare kan tas ut i strejk