Företaget frågade sjukhusen, däribland Stanford Medical School och American College of Cardiology, om att dela anonymiserad data om sina patienter för ett gemensamt forskningsprojekt. Det rapporterar den amerikanska nyhetskanalen CNBC, som talat med en talesperson för internetjätten.

Tanken var att matcha sjukhusens data med användardata hos Facebook för forskning om vilka områden som kan behöva extra vårdinsatser. Patientdatan skulle vara anonymiserad och kunna röra information om sjukdomar och medicinering, medan Facebook skulle bidra med data över sociala och ekonomiska faktorer. Facebook säger att den framtagna informationen enbart skulle användas i forskningssyfte och av sjukhusen.

Projektet kom dock aldrig förbi planeringsfasen och Facebook säger att företaget inte har fått någon patientdata. En avgörande orsak är skandalen rörande konsult- och analysföretaget Cambridge Analytica, en händelse som väckte frågor och oro gällande hur Facebook samlar användardata över sina användare. 

Enligt en visselblåsare på Cambridge Analytica samlade företaget in data gällande tiotals miljoner Facebookanvändare, vilken användes för att påverka det amerikanska presidentvalet i Donald Trumps favör. I förra veckan frågades Facebooks grundare Mark Zuckerberg ut av både den amerikanska senaten och av representanthuset om hur säker medborgarnas information egentligen är.

 

Läs även:

JO granskar halländskt forskningsprojekt

Halland medger brister i datautlämning