På onsdagen meddelade den etiopiska domstolen att den svenska hjärtläkaren Fikru Marus dom skjuts upp igen. Nytt datum är satt till 8 maj.

– »Vi har inte hunnit, hejdå«. Ungefär så, beskriver Fikru Marus advokat Hans Bagner den etiopiska domstolens besked på tisdagsmorgonen.

Fikru Marus rättsprocesser kantas av tiotals uppskjutna rättegångar och domar. Därför är onsdagens besked ingen stor överraskning.

– Det är inte förvånande. Men varje gång blir det en stor besvikelse, om inte annat så för Fikru själv. Jag kommer ihåg hur han tidigare har sagt: »Döm mig till vad fan som helst bara jag får ett besked« – för att han är så nedbruten av de här prövningarna. 

2 april fick Etiopien en ny premiärminister. Hans Bagner tror att det kan göra att domstolen känner sig osäker.

– Det är en ny regim och de ska utvärdera alla fallen. Då är det bekvämt att säga »ja, men vi väntar lite till så får vi se om det kommer några besked«. De ser det inte som en stor grej att skjuta upp domen.

Nu ska Hans Bagner »uppvakta« utrikesdepartementet. Det är dags att ställa hårdare krav. säger han.

– Den här gången ska vi inte nöja oss med att träffa snälla, hyggliga och välmenande människor på en alltför låg nivå på konsulära avdelningen. Vi vill träffa dem som är beslutsfattare, och det är utrikesminister Margot Wallström (S) eller möjligen hennes kabinettsekreterare Annika Söder, säger han och tillägger:

– Det har vi fått tidigare, för länge sedan. Men nu har vi blivit nedflyttade till någon sorts tredjenivå.

Liksom tidigare påminner han om vad förre utrikesministern Carl Bildt (M) gjorde år 2012 när han reste till just Etiopien för att träffa de svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson. De satt då fängslade för terrorbrott. En kort tid efter Carl Bildts resa benådades de.

– Margot Wallström måste göra det som Bildt gjorde. Den tysta diplomatin har inte gett något som helst resultat. Åk ner och träffa Fikru Maru och träffa Etiopiens utrikesminister. Det är så påtagligt så det går inte att missa. 

– Det här går inte ut på att göra saker som de (Etiopiens regering, red:s anm) gillar. Sverige ger ändå över 300 miljoner i bistånd till Etiopien och har länge hållit dem bakom ryggen. 

Läkartidningen har tidigare berättat om Fikru Marus dotter Emy Maru, läkare på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Hon reser fram och tillbaka mellan Sverige och Etiopien för att stötta sin pappa.

– Hon hade planerat att åka hem redan i morgon (25 april). Jag vet inte om hon kommer att stanna.

– Hon är pressad, hon har ett arbete att sköta. Den som är på henne mest om att åka hem är Fikru – han är enormt angelägen att hon ska sköta sitt jobb.

Fikru Maru har suttit frihetsberövad i snart fem år i Etiopien. Hans tidigare rättsprocesser har präglats av flera uppskjutna rättegångar och datum för domar. Den här domen skulle egentligen ha meddelats 12 mars, men sköts då upp till 24 april, och har nu alltså skjutits upp ytterligare en vecka.

Den pågående rättsprocessen, som handlar om terrorbrott, kom till efter ett upplopp i det fängelse Fikru Maru suttit häktad i och som ledde till att 23 människor omkom. Han har tidigare åtalats för kännedom om mutbrott, men befunnits oskyldig.

Dock har rättsfallen avlöst varandra och Fikru Maru har suttit frihetsberövad i Etiopien sedan 2013. Rättsprocesserna, som skjutits upp tiotals gånger, anses av flera vara en del i ett maktpolitiskt spel i Etiopien.

 

Läs även:

Dom mot Fikru Maru uppskjuten

Fikru Marus rättegång avslutad

Fikru Marus dom uppskjuten

Rättegången mot Fikru Maru har återupptagits

SLF och WMA ställer sig bakom upprop för att få Fikru Maru fri

Rättegången mot fängslade Fikru Maru skjuts upp till nästa år

Wallström krävdes på svar om Fikru Maru

Fikru Marus dotter: »Våra högsta politiker kan göra mer«

Fikru Maru frias i gammalt åtal

Nya åtalet mot Fikru Maru: Misstänks för terrorbrott

Emy Maru kämpar för att få sin far fri

Fallet Fikru Maru

2007 invigs Fikru Marus hjärtsjukus Addis Cardiac Hospital i Etiopiens huvudstad.

2010 tvingas Fikru Maru lämna väskor med medicinsk utrustning i den etiopiska tullen efter att de krävt importtillstånd som han inte har haft. Hans kortbetalning för att lösa ut dem går inte igenom och väskorna konfiskeras. Fikru Maru grips, misstänkt för smuggling, och hålls häktad i tio dagar innan han släpps. Åtalet läggs ned efter ett år i brist på bevis.

2013 grips omkring 40 personer i Etiopiens huvudstad Addis Abeba, däribland Fikru Maru, som misstänks för kännedom om mutbrott. Huvudmisstänkt är landets tullminister. Fikru Maru har sedan dess suttit frihetsberövad utan fällande dom. Senare under året förklaras att kopplingen mellan Fikru Maru och tullministern är att den senare beslutat att lägga ner smugglingsåtalet mot den svenske hjärtläkaren år 2010. Många anser att åtalet endast är en politisk maktkamp i landet.

2014 vädjar Fikru Marus advokater till domstolen att släppa åtalet med hänvisning till FN:s deklaration om mänskliga rättigheter, som Etiopien skrivit under.

2015 tas frågan upp i riksdagen och Fikru Maru skriver en vädjan till Sveriges statsminister. 

2016 tas fallet, efter många förseningar, upp i etiopisk domstol. Efter ett vittnes utsago beslutas att Fikru Maru måste presentera bevis för sin oskuld. Den 2 september drabbas Fikru Maru av pneumotorax och förs till sjukhus. Den 3 september bryter både ett upplopp och en brand ut på fängelset där Fikru Maru hölls innan han insjuknade. 23 personer omkommer. I oktober står det klart att Fikru Maru behöver vård som inte är tillgänglig i Etiopien. På grund av detta avsäger han sig rätten till juridiskt försvar. Han döms, och med strafflindring och den tid han spenderat häktad kan han omedelbart friges. I december åtalas han dock på nytt, denna gång för terrorism i samband med fängelseupploppet. 

2017 i januari flyger ett team svenska läkare till Addis Adeba och utför hans operation. Den går bra, men senare uppstår komplikationer med hematom och bröstsmärtor. För att undvika ytterligare förseningar av rättsprocessen bestrider inte Fikru Maru anklagelserna. I maj frikänns Fikru Maru av högsta domstolen i det tidigare åtalet om korruption. Terror­åtalet kvarstår dock. I augusti tas beslut att skjuta upp rättegången till den 1 januari 2018. 

2018 i januari återupptas rättegången. Åklagaren har problem med att få vittnen till domstol och rättegången avslutas i slutet av månaden. Beskedet ges att domen ska meddelas den 12 mars.