Efter turbulensen kring Karolinska universitetssjukhuset och Nya Karolinska Solna, med skenande kostnader för inhyrda konsulter, omfattande brister i arbetsmiljö och teknisk utrustning samt misstankar om jäv i såväl sjukhusets ledning som styrelse, behövs en omstart. Åtminstone enligt gruppledarna i de fyra allianspartier som leder Stockholms läns landsting, vilka på tisdagskvällen aviserade att hela styrelsen för Karolinska universitetssjukhuset ska bytas ut vid nästa landstingsfullmäktige i maj.

Den sittande sjukhusstyrelsen svarade med att ställa sina platser till förfogande med omedelbar verkan.

Vid en pressträff på onsdagen presenterades den nya styrelsen. Antalet ledamöter utökas från fem till sju och till ny styrelseordförande föreslås Håkan Sörman, tidigare vd för Sveriges Kommuner och landsting.

– Det är ingen enskild händelse som har inträffat, utan ett behov av en annan styrelse har mognat fram, inte minst mot bakgrund av ett antal synpunkter kring ordning och reda-frågor som finns på sjukhuset, sa finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M) på presskonferensen.

Hälso- och sjukvårdslandstingsråd Anna Starbrink (L) utvecklar:

– Det fanns mycket kompetens och engagemang i den förra styrelsen, men det fanns också en låsning kring Karolinska universitetssjukhuset och debatten och mediebevakningen, säger hon till Läkartidningen.

Vad säger du till dem som tycker att det här är ett sätt att rädda det politiska ansiktet inför valrörelsen?

– Vi ska rädda ett sjukhus som är väldigt ifrågasatt. Det är vårt fokus. Allt är inte ett politiskt spel, även om man kanske kan tro det. Vi har 16 000 anställda och många tusentals patienter som måste känna att det finns stabilitet och framtidstro.

Och tittar man på laguppställningen i den nya styrelsen så kan man ana en tanke med att vissa namn ska skapa just tilltro. 

– Om landstingsledningen tycker att jag kan bidra till att stabilisera och till en nystart för Karolinska, så tycker jag att det är ett hedersuppdrag. Det är inte lätt men det är angeläget, säger Håkan Sörman.

Han föreslås bli styrelsens nya ordförande. På hans cv finns bland annat tolv år som vd för Sveriges Kommuner och landsting och uppdraget som kommundirektör i Täby.

Som vice ordförande vill Alliansen se Eva Fernvall, som tidigare varit ordförande i Vårdförbundet och nu är kommunikationsdirektör på Apoteket AB. Hon fick frågan om att ingå i den nya styrelsen i slutet av förra veckan.

– Direkt när jag fick frågan kändes det lite som »ja… oj«, men jag blev också väldigt kittlad av det. 

Med din bakgrund i Vårdförbundet har du rötterna ute i verksamheten, hur tar du med dig det in i din nya roll? 

– Det man gör är att lyssna. Det är viktigt att se all den kompetens som finns hos medarbetarna som en resurs. Det har gjort mig ledsen att man inte har lyssnat på vare sig läkare eller sjuksköterskor. Den känslan kan jag ta med mig från att ha varit facklig företrädare, när man inte blir lyssnad på.

Hur svårt är det att vända läget och få tillbaka personalens förtroende?

– Det är aldrig lätt, det tar tid. Men om medarbetarna gör sig till offer kommer de inte heller att vara med i en förändring, då sätter de sig på läktaren. Vi måste få med alla, då finns det lösningar.

Övriga ledamöter i den nya styrelsen blir Ylva Hambraeus Björling, Håkan Nilsson, Kjell Asplund och Karin Eliasson. Ytterligare ett namn kommer att tillkomma.

Kjell Asplund, ordförande i Statens medicinsk-etiska råd och tidigare generaldirektör för Socialstyrelsen, har tidigare haft i uppdrag att utreda Karolinska universitetssjukhusets hantering av kirurgen Paolo Macchiarinis transplantationer av syntetiska luftstrupar under åren 2011–2013. I en intervju med Läkartidningen i februari 2017 sa han att ett av skälen till att just han fick uppdraget sannolikt var att han själv inte arbetat så mycket med Karolinska universitetssjukhuset:

– Jag tror inte att det är så lätt att hitta någon som inte är jävig och som inte haft så mycket med Karolinska att göra. Det är konstigt och förvånande att jag under ett så långt yrkesliv inte varit mer inblandad där, med tanke på hur dominerande Karolinska institutet och sjukhuset är i svensk sjukvård. 

Landstingsfullmäktige ska ta ställning till förslaget om en ny styrelse 8 maj.


Läs också:

Karolinskas styrelse ger upp

Yvonne Dellmark: »Se över hela Karolinskas uppdrag«

Läkarföreningen anmäler NKS till Arbetsmiljöverket

Regeringen tillsätter kriskommission om Nya Karolinska Solna

Så ska regeringen granska NKS-projektet