Efter att den svenska hjärtläkaren Fikru Maru återigen fått sin dom uppskjuten i terrormålet i Etiopien, begärde hans svenska advokat Hans Bagner ett möte med utrikesminister Margot Wallström (S). Hans Bagner sa till Läkartidningen att han i sin kontakt med Utrikesdepartementet ville träffa beslutsfattare, i praktiken utrikesministern. Han sa också att han fått göra det tidigare, men nu »blivit nedflyttad till någon sorts tredjenivå« och bara fått prata med annan personal på departementet.

Men Margot Wallström har meddelat Hans Bagner att hon inte har tillfälle att träffa honom. Hans Bagner skriver i ett mejl till Läkartidningen att det »inte är helt överraskande«. 

Hans Bagner vill att Margot Wallström gör som hennes företrädare Carl Bildt (M) gjorde i fallet med de två svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson 2012. Carl Bildt reste till Etiopien för att träffa dem, då de satt fängslade för terrorbrott. Några månader senare släpptes de fria.

Tisdagen den 24 april, samma dag som den etiopiska domstolen meddelade att Fikru Marus dom återigen skjuts upp, kommenterade människorättsorganisationen Amnesty International att Fikru Marus rättsprocess är en parodi på rättvisa och de uppmanar den etiopiska regimen att frige läkaren.

I januari inledde Amnesty en kampanj med en namninsamling som fick 3 000 underskrifter, vilka lämnades över tlll den förre premiärministern i Etiopien. Nu inväntas nytt besked om Fikru Marus fall 8 maj, och om domen återigen skjuts upp kommer Amnesty troligtvis att dra igång en ny kampanj.

– Nu hoppas vi fortfarande på ett positivt besked. Men om vi inte får det så kommer vi att med all sannolikhet inleda en aktion igen, säger Ami Hedenborg, pressansvarig på Amnesy, till Läkartidningen.

Hon fortsätter:

– Vi har hela tiden ett påverkansarbete. Vi har träffat ambassaden och följer upp det med att berätta att vi ser med oerhörd oro på att det inte kommer något domslut. 

 

Läs även:

Fikru Marus advokat kräver möte med Margot Wallström

Dom mot Fikru Maru uppskjuten

Fikru Marus rättegång avslutad

Fikru Marus dom uppskjuten

Rättegången mot Fikru Maru har återupptagits

SLF och WMA ställer sig bakom upprop för att få Fikru Maru fri

Rättegången mot fängslade Fikru Maru skjuts upp till nästa år

Wallström krävdes på svar om Fikru Maru

Fikru Marus dotter: »Våra högsta politiker kan göra mer«

Fikru Maru frias i gammalt åtal

Nya åtalet mot Fikru Maru: Misstänks för terrorbrott

Emy Maru kämpar för att få sin far fri

Fallet Fikru Maru

2007 invigs Fikru Marus hjärtsjukus Addis Cardiac Hospital i Etiopiens huvudstad.

2010 tvingas Fikru Maru lämna väskor med medicinsk utrustning i den etiopiska tullen efter att de krävt importtillstånd som han inte har haft. Hans kortbetalning för att lösa ut dem går inte igenom och väskorna konfiskeras. Fikru Maru grips, misstänkt för smuggling, och hålls häktad i tio dagar innan han släpps. Åtalet läggs ned efter ett år i brist på bevis.

2013 grips omkring 40 personer i Etiopiens huvudstad Addis Abeba, däribland Fikru Maru, som misstänks för kännedom om mutbrott. Huvudmisstänkt är landets tullminister. Fikru Maru har sedan dess suttit frihetsberövad utan fällande dom. Senare under året förklaras att kopplingen mellan Fikru Maru och tullministern är att den senare beslutat att lägga ner smugglingsåtalet mot den svenske hjärtläkaren år 2010. Många anser att åtalet endast är en politisk maktkamp i landet.

2014 vädjar Fikru Marus advokater till domstolen att släppa åtalet med hänvisning till FN:s deklaration om mänskliga rättigheter, som Etiopien skrivit under.

2015 tas frågan upp i riksdagen och Fikru Maru skriver en vädjan till Sveriges statsminister. 

2016 tas fallet, efter många förseningar, upp i etiopisk domstol. Efter ett vittnes utsago beslutas att Fikru Maru måste presentera bevis för sin oskuld. Den 2 september drabbas Fikru Maru av pneumotorax och förs till sjukhus. Den 3 september bryter både ett upplopp och en brand ut på fängelset där Fikru Maru hölls innan han insjuknade. 23 personer omkommer. I oktober står det klart att Fikru Maru behöver vård som inte är tillgänglig i Etiopien. På grund av detta avsäger han sig rätten till juridiskt försvar. Han döms, och med strafflindring och den tid han spenderat häktad kan han omedelbart friges. I december åtalas han dock på nytt, denna gång för terrorism i samband med fängelseupploppet. 

2017 i januari flyger ett team svenska läkare till Addis Adeba och utför hans operation. Den går bra, men senare uppstår komplikationer med hematom och bröstsmärtor. För att undvika ytterligare förseningar av rättsprocessen bestrider inte Fikru Maru anklagelserna. I maj frikänns Fikru Maru av högsta domstolen i det tidigare åtalet om korruption. Terror­åtalet kvarstår dock. I augusti tas beslut att skjuta upp rättegången till den 1 januari 2018. 

2018 i januari återupptas rättegången. Åklagaren har problem med att få vittnen till domstol och rättegången avslutas i slutet av månaden. Beskedet ges att domen ska meddelas den 12 mars. Sedan dess har den skjutits upp ytterligare två gånger.