Sveriges läkarförbund har anlitat undersökningsföretaget Novus för att fråga 2 000 personer vad de tycker om fasta läkarkontakter i primärvården. Undersökningen visar att sex av tio inte har en fast läkarkontakt, och att i genomsnitt 80 procent av dessa vill ha det.

– En fast läkare gör att patienten slipper upprepa sin sjukdomshistoria gång på gång. Det ger trygghet och kontinuitet. Det är också mera effektivt och minskar trycket på akutmottagningar och vårdavdelningar när människor får vård i tid, säger Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren i ett pressmeddelande.

– Alla måste kunna få välja att lista sig på en egen läkare. Trots intentioner om detta är patientens ställning inte tillräckligt stark och därför måste listning på läkare garanteras i lagstiftning, fortsätter hon.

Som jämförelse saknar ungefär fyra av tio en fast tandläkare eller frisör, visar undersökningen. Det är alltså mer ovanligt med en fast läkare än en fast frisör.

– Många vet namnet på sin tandläkare och frisör, men den som ska ta hand om det mest intima vi har, vår kropp och själ, är en rad olika anonyma läkare. Samtidigt har flertalet samma fysioterapeut under ett helt behandlingsförlopp och kvinnor får oftast träffa samma barnmorska under hela graviditeten. Det är bra och ger hög kvalitet och det måste bli lika självklart att ha en fast läkare, säger Heidi Stensmyren.

Kvinnor är något mer positiva till fast läkarkontakt än män. Man kan också se en skillnad i ålder och hushållens inkomst: personer över 50 år och personer i hushåll med lägre inkomst är mer positiva till fast läkarkontakt.

Novus undersökning går ungefär i linje med myndigheten Vårdanalys undersökning från 2016. Den visade också på att sex av tio saknade fast läkarkontakt.

Totalt gjorde Novus 2 030 intervjuer, med en deltagarfrekvens på 65 procent.

 

Läs även:

Bottenbetyg för svensk sjukvård

SFAM:s ordförande Hanna Åsberg: »Vi måste våga prata om listningstak«