– Vi vet att sjukvården har stora problem under sommaren, att det kan bli långa köer och svårt att få tider. Det här är pengar som går till att göra något åt det, och vi hoppas att de används, inte minst till att kunna göra hembesök med vårdteam, säger Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt till Sveriges Radio

Han säger att förslaget kommer från Vänsterpartiet som har fått igenom det i förhandlingar med regeringen. De 400 miljoner kronorna ska bland annat finansiera mobila sjukvårdsteam för äldre patienter, vilket ska minska trycket på vårdcentraler och akutmottagningar.

Satsningen välkomnas av Sveriges läkarförbund.

– Enbart mer pengar löser dock inte dagens situation med bristande tillgänglighet. 400 miljoner kronor under 2018 räcker inte långt utan vad som krävs är reformer. Hela befolkningen måste garanteras en fast läkare, säger förbundets ordförande Heidi Stensmyren i ett pressmeddelande.

Regeringens vårbudget presenteras i sin helhet på måndag. Bland de tidigare nämnda satsningarna finns 200 miljoner kronor till Polismyndigheten.

Sveriges statsbudget är omkring 1 000 miljarder kronor. Skillnaden mellan inkomster och utgifter ger ungefär 40 miljarder att spela med, en summa som alltså är hundra gånger större än satsningen på 400 miljoner.

Vårbudgeten, eller egentligen den »ekonomiska vårpropositionen« och den så kallade vårändringsbudgeten, är ett slags avstamp för budgetpropositionen som kommer i höst och som är regeringens samlade budgetförslag. Eftersom det är valår blir vårbudgeten också en sorts avsiktsförklaring inför valet. 

Riksdagen beslutar om vårbudgeten i maj.

 

Läs även:

Kan Borgholm-modellen bli lösningen för framtidens sjukvård?

Samarbete minskar behov av sjukhusvård

Läkarförbundet om höstbudgeten 2017: Bra satsningar – men ännu mer behövs