På en temadag i vintras refererade läraren inom psykiatrin till titeln på Agatha Christies klassiska deckare »Tio små negerpojkar«. Några studenter reagerade kraftigt och menade att titeln anses mycket kränkande i sitt historiska sammanhang, rapporterar Nerikes Allehanda

Läraren ville inte be om ursäkt och till slut valde en grupp studenter att lämna föreläsningen och hela temadagen, vilken var en obligatorisk del av utbildningen. 

Utbildningens ledning tog fram extrauppgifter till studenterna som kompensation för att de lämnat temadagen. Men när läraren i fråga skickade ut uppgifterna, skickade denne också med en länk till en sida som förklarade ursprunget till talesättet. Då blossade konflikten upp igen. 

– Det blev så mycket bråk och tjafs att vi fick stryka just den delen, säger Sören Andersson, prefekt för institutionen för medicinsk vetenskap vid Örebro universitet, till Nerikes Allehanda.

Universitetet drog tillbaka kravet att studenterna ska göra extrauppgifterna. Man har även genomfört en ny temadag, den här gången för lärarna. Den handlade om hur man uttrycker sig och vad man gör om upprörda studenter lämnar en föreläsning. 

– Våra lärare är ju lite orutinerade, det är ju inte som att vara lärare på en gymnasieskola och hålla på med undervisning hela dagarna, säger Sören Andersson.

Vare sig den aktuella läraren eller programansvarig har velat kommentera händelsen, uppger Nerikes Allehanda.