Pernilla Rinsell (MP), regionråd i Region Västmanland med ansvar för primärvård. Foto: Region Västmanland 

Region Västmanland uppgav så sent som i februari i år att man hade ett pilotprojekt på gång för att testa »en enklare teknisk lösning« för digitala vårdmöten i den regiondrivna primärvården. Men politikerna tycks vilja röra sig fortare framåt än så.

Regionstyrelsen har klubbat igenom en handlingsplan för hur regionen ska digitaliseras. Åtgärderna ska genomföras åren 2018–2020, och bland dessa finns att alla vårdcentraler ska erbjuda digitala vårdmöten i realtid. Och nu är någon pilotstudie inte nödvändig. En regiongranne som använder samma journalsystem har redan gjort det jobbet.

– Man har provat det här i Uppsala och de är klara nu, så vi hoppas att vi egentligen kan rulla ut här också. Det är ingen idé att vi »pilotar« på olika håll. Vi har valt att Uppsala gör pilotarbetet och så hänger vi andra på, säger Pernilla Rinsell, miljöpartistiskt regionråd med ansvar för primärvård. 

Tidigare har regionens besked också varit att det digitala mötet främst ska gälla återbesök. Pernilla Rinsell säger att det dock kan bli tal om nybesök om det fungerar bra i journalsystemet Cosmic.

– Där är det viktigt hänger ihop med journalsystemet. För vi vill integrera det här, inte ha det som en separat tjänst, säger hon.

Bland de andra punkterna i handlingsplanen finns att regionen ska använda digitala kallelser om inte patienten frågar efter annat, testa en mobil journal med vissa viktiga uppgifter för exempelvis rondning, samt identifiera tidskrävande administrativa uppgifter som kan automatiseras.

Bland de punkter som kanske redan är vanliga i andra landsting finns införande av KBT via internet, tidbokning via 1177:s e-tjänster, och »trådlöst wifi i regionens lokaler«.

 

Läs även:

Landstingen tar upp kampen om digital vård

Så mycket kostar den digitala vården

Digital vård får pengarna att rulla