Efter fem år i etiopiskt fängelse har Fikru Maru släppts fri. Foto: Privat/TT

Efter fem år i etiopiskt fängelse har den svenska hjärtläkaren Fikru Maru släppts fri.

– Det är svårt att uttrycka känslorna nu. Det är härligt att vara ute i den fria luften, säger han till SVT Nyheter Gävleborg och passar på att rikta ett tack till alla som har stöttat honom:

– Jag vill åka hem nu, jag kommer hem till Sverige, det lovar jag, säger han till SVT.

Fikru Maru släpptes vid lunchtid på tisdagen. Han begav sig mer eller mindre direkt till den svenska ambassaden i huvudstaden Addis Abeba för att skaffa ett aktuellt pass. Hans svenska advokat Hans Bagner berättar för Läkartidningen att tanken är att Fikru Maru flyger hem under onsdagen.

Fikru Maru greps i Etiopien 2013, misstänkt för kännedom om mutbrott. Efter flera uppskjutna rättegångar och uteblivna domar dömdes han i oktober 2016 – för att senare frias i samma mål.

I samband med att han förklarades oskyldig tillkom ett nytt åtal, där Fikru Maru misstänktes för terrorbrott. Enligt åklagarna skulle han ha legat bakom ett upplopp och en brand i Kilintofängelset i Addis Abeba, där 23 personer omkom. När upploppet startade befann sig dock inte Fikru Maru i fängelset, utan vårdades på sjukhus.

Den 8 maj skulle dom i målet ha fallit. Någon sådan kom inte – men däremot meddelade domstolen att Fikru Maru inte längre var misstänkt för terrorbrott. I stället ändrades åtalet till medverkan till upplopp, ett brott som maximalt kan ge fem års fängelse. Då Fikru Maru redan hållits frihetsberövad i fem år väcktes förhoppningar om att han skulle kunna bli frigiven. 

Men nu finns inga sådana anklagelser kvar heller och Fikru Maru är en helt fri man. Även Utrikesdepartementet (UD) bekräftar för Läkartidningen att rättsprocessen är helt avslutad.

– Det kan jag förstå, för det är samma grundläggande kriterier som gäller för upplopp enligt terroristlagstiftningen, som gäller för upplopp i största allmänhet. Och har man en gång underkänt kriterierna känns det konstigt att plocka fram dem och gå vidare med en annan etikett, säger UD:s presstjänst.

Det förekom samtal mellan Utrikesdepartementet och lokala myndigheter. Vet du något om det?

– Det är man ganska förtegen om. Men det är troligt att det har varit en del utväxlingar vid sidan om. Det var kanske läge att sätta ned foten. Och det finns en ny regim i Etiopien som kanske vill stänga den här butiken, säger Hans Bagner.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) kommenterar enligt Aftonbladet frisläppandet för nyhetsbyrån TT:

– Det gläder mig otroligt mycket att vi äntligen fått besked och att han äntligen får återförenas med sin familj efter några långa år.

 

Läs mer:

Fikru Maru släpps ur fängelset

Uppgift: Fikru Maru kan bli frigiven

Fikru Maru inte längre misstänkt för terrorbrott

Ministern säger nej till möte om Fikru Maru

Fikru Marus advokat kräver möte med Margot Wallström

Dom mot Fikru Maru uppskjuten

Porträtt: Emy Maru kämpar för att få sin far fri

Fikru Marus rättegång avslutad

Fikru Marus dom uppskjuten

Rättegången mot Fikru Maru har återupptagits

SLF och WMA ställer sig bakom upprop för att få Fikru Maru fri

Rättegången mot fängslade Fikru Maru skjuts upp till nästa år

Wallström krävdes på svar om Fikru Maru

Fikru Marus dotter: »Våra högsta politiker kan göra mer«

Fikru Maru frias i gammalt åtal

Nya åtalet mot Fikru Maru: Misstänks för terrorbrott

Fallet Fikru Maru

2007 invigs Fikru Marus hjärtsjukus Addis Cardiac Hospital i Etiopiens huvudstad.

2010 tvingas Fikru Maru lämna väskor med medicinsk utrustning i den etiopiska tullen efter att de krävt importtillstånd som han inte har haft. Hans kortbetalning för att lösa ut dem går inte igenom och väskorna konfiskeras. Fikru Maru grips, misstänkt för smuggling, och hålls häktad i tio dagar innan han släpps. Åtalet läggs ned efter ett år i brist på bevis.

2013 grips omkring 40 personer i Etiopiens huvudstad Addis Abeba, däribland Fikru Maru, som misstänks för kännedom om mutbrott. Huvudmisstänkt är landets tullminister. Fikru Maru har sedan dess suttit frihetsberövad utan fällande dom. Senare under året förklaras att kopplingen mellan Fikru Maru och tullministern är att den senare beslutat att lägga ner smugglingsåtalet mot den svenske hjärtläkaren år 2010. Många anser att åtalet endast är en politisk maktkamp i landet.

2014 vädjar Fikru Marus advokater till domstolen att släppa åtalet med hänvisning till FN:s deklaration om mänskliga rättigheter, som Etiopien skrivit under.

2015 tas frågan upp i riksdagen och Fikru Maru skriver en vädjan till Sveriges statsminister. 

2016 tas fallet, efter många förseningar, upp i etiopisk domstol. Efter ett vittnes utsago beslutas att Fikru Maru måste presentera bevis för sin oskuld. Den 2 september drabbas Fikru Maru av pneumotorax och förs till sjukhus. Den 3 september bryter både ett upplopp och en brand ut på fängelset där Fikru Maru hölls innan han insjuknade. 23 personer omkommer. Statliga uppgifter, citerade i medier, uppger att 21 personer omkommit på grund av kvävning under paniken som utbröt och att två dödats när de försökt fly fängelset. I oktober står det klart att Fikru Maru behöver vård som inte är tillgänglig i Etiopien. På grund av detta avsäger han sig rätten till juridiskt försvar. Han döms, och med strafflindring och den tid han spenderat häktad kan han omedelbart friges. I december åtalas han dock på nytt, denna gång för terrorism i samband med fängelseupploppet. 

2017 i januari flyger ett team svenska läkare till Addis Adeba och utför hans operation. Den går bra, men senare uppstår komplikationer med hematom och bröstsmärtor. För att undvika ytterligare förseningar av rättsprocessen bestrider inte Fikru Maru anklagelserna. I maj frikänns Fikru Maru av högsta domstolen i det tidigare åtalet om korruption. Terror­åtalet kvarstår dock. I augusti tas beslut att skjuta upp rättegången till den 1 januari 2018. 

2018 i januari återupptas rättegången. Åklagaren har problem med att få vittnen till domstol och rättegången avslutas i slutet av månaden. Beskedet ges att domen ska meddelas i mars, vilket skjuts upp till april, som sedan skjuts upp till maj. Senare i maj meddelas att terroranklagelserna släpps men att annat åtal kan vara möjligt. Tisdagen 15 maj meddelas dock att Fikru Maru blir frigiven, helt friad från alla anklagelser.