Det betyder att ingen dom meddelades på tisdagen. I stället fortsätter rättsprocessen och nytt datum för en dom är ännu oklart.

Nu är Fikru Maru misstänkt för brott enligt den »vanliga« brottsbalken, alltså inte enligt terrorlagstiftningen. Men enligt hans svenska advokat Hans Bagner ser anklagelserna i övrigt ungefär likadana ut som tidigare.

– Vad jag ser är att kriterierna är desamma. Det är vad åklagaren tidigare misslyckats bevisa, säger han i en intervju med SVT.

Det finns dock en avgörande skillnad. Nu vänder domstolen på det och lägger bevisbördan på Fikru Maru – som ska bevisa sin oskuld.

– Det strider så mycket det kan mot FN:s konvention om mänskliga rättigheter, säger Hans Bagner.

Han tror att Fikru Maru så småningom kan dömas till fängelsestraff, där han får räkna av de fem år han suttit frihetsberövad. 

– Men den övningen kommer att ta ett antal månader, säger Hans Bagner och fortsätter:

– Det är ett dåligt försök att rädda ansiktet för att man hållit en person fängslad i fem år utan stöd.

Den svenska hjärtläkaren Fikru Maru stod åtalad för terrorbrott efter ett upplopp och en brand i september 2016 i det fängelse han suttit i, då 23 personer omkom. Själva dagen för upploppet var han dock inte där på grund av att han var allvarligt sjuk, och hans svenska advokat Hans Bagner menar att bevisningen har varit svag eller obefintlig.

Den etiopiska domstolen meddelade vid lunchtid på tisdagen flera domar angående branden i Kilintofängelset. Av de 37 personer utöver Fikru Maru som stod åtalade, friades flera, rapporterar Sveriges Radios Afrikakorrespondent på Twitter. 

Fikru Maru, som har suttit frihetsberövad i Etiopien sedan 2013, har tidigare åtalats för kännedom om mutbrott men befunnits oskyldig. Hans tidigare rättsprocesser har präglats av flera uppskjutna rättegångar och datum för domar och anses av flera vara en del i ett maktpolitiskt spel i Etiopien. Den här domen skulle ursprungligen ha meddelats 12 mars.

Läs även:

Ministern säger nej till möte om Fikru Maru

Fikru Marus advokat kräver möte med Margot Wallström

Dom mot Fikru Maru uppskjuten

Porträtt: Emy Maru kämpar för att få sin far fri

Fikru Marus rättegång avslutad

Fikru Marus dom uppskjuten

Rättegången mot Fikru Maru har återupptagits

SLF och WMA ställer sig bakom upprop för att få Fikru Maru fri

Rättegången mot fängslade Fikru Maru skjuts upp till nästa år

Wallström krävdes på svar om Fikru Maru

Fikru Marus dotter: »Våra högsta politiker kan göra mer«

Fikru Maru frias i gammalt åtal

Nya åtalet mot Fikru Maru: Misstänks för terrorbrott

Fallet Fikru Maru

2007 invigs Fikru Marus hjärtsjukus Addis Cardiac Hospital i Etiopiens huvudstad.

2010 tvingas Fikru Maru lämna väskor med medicinsk utrustning i den etiopiska tullen efter att de krävt importtillstånd som han inte har haft. Hans kortbetalning för att lösa ut dem går inte igenom och väskorna konfiskeras. Fikru Maru grips, misstänkt för smuggling, och hålls häktad i tio dagar innan han släpps. Åtalet läggs ned efter ett år i brist på bevis.

2013 grips omkring 40 personer i Etiopiens huvudstad Addis Abeba, däribland Fikru Maru, som misstänks för kännedom om mutbrott. Huvudmisstänkt är landets tullminister. Fikru Maru har sedan dess suttit frihetsberövad utan fällande dom. Senare under året förklaras att kopplingen mellan Fikru Maru och tullministern är att den senare beslutat att lägga ner smugglingsåtalet mot den svenske hjärtläkaren år 2010. Många anser att åtalet endast är en politisk maktkamp i landet.

2014 vädjar Fikru Marus advokater till domstolen att släppa åtalet med hänvisning till FN:s deklaration om mänskliga rättigheter, som Etiopien skrivit under.

2015 tas frågan upp i riksdagen och Fikru Maru skriver en vädjan till Sveriges statsminister. 

2016 tas fallet, efter många förseningar, upp i etiopisk domstol. Efter ett vittnes utsago beslutas att Fikru Maru måste presentera bevis för sin oskuld. Den 2 september drabbas Fikru Maru av pneumotorax och förs till sjukhus. Den 3 september bryter både ett upplopp och en brand ut på fängelset där Fikru Maru hölls innan han insjuknade. 23 personer omkommer. Statliga uppgifter, citerade i medier, uppger att 21 personer omkommit på grund av kvävning under paniken som utbröt och att två dödats när de försökt fly fängelset. I oktober står det klart att Fikru Maru behöver vård som inte är tillgänglig i Etiopien. På grund av detta avsäger han sig rätten till juridiskt försvar. Han döms, och med strafflindring och den tid han spenderat häktad kan han omedelbart friges. I december åtalas han dock på nytt, denna gång för terrorism i samband med fängelseupploppet. 

2017 i januari flyger ett team svenska läkare till Addis Adeba och utför hans operation. Den går bra, men senare uppstår komplikationer med hematom och bröstsmärtor. För att undvika ytterligare förseningar av rättsprocessen bestrider inte Fikru Maru anklagelserna. I maj frikänns Fikru Maru av högsta domstolen i det tidigare åtalet om korruption. Terror­åtalet kvarstår dock. I augusti tas beslut att skjuta upp rättegången till den 1 januari 2018. 

2018 i januari återupptas rättegången. Åklagaren har problem med att få vittnen till domstol och rättegången avslutas i slutet av månaden. Beskedet ges att domen ska meddelas i mars, vilket skjuts upp till april, som sedan skjuts upp till maj.