– Det är väldigt, väldigt svårt att uttrycka vad man känner. Sitter man i fängelse i fem år utvecklar man ett helt annat sätt att reagera på olika saker. Så jag har inte fått den där frihetskänslan inuti att jag kan säga »jag mår bra, det känns bra att vara fri«. Jag har inte vant mig att uttrycka det, säger Fikru Maru och förekommer journalisterna med svar på frågan hur det känns att vara en fri man igen.

Annars var det en glad och skämtsam Fikru Maru som tog emot pressuppbådet på fredagen, bara timmar efter att han landat i sin hemstad Stockholm.

– Oj, vad alla är vita här. Jag är inte van vid det, säger han och får rummet där presskonferensen hålls att bryta ut i skratt.

Men den svenska hjärtläkaren berättar också om den svåra tiden i fängelset. Att kalla det skräckfilm är inte beskrivning nog, menar han. Hans dotter Emy Maru, som även är läkare på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, har de senaste fem åren åkt till Etiopien flertalet gånger för att stötta sin pappa, både mentalt och medicinskt.

– Jag tror inte att jag skulle ha klarat fängelselivet utan henne. Ordet »stolt« beskriver inte tillräckligt vad jag känner, säger Fikru Maru.

– Höjdpunkten har varit att få besök. Men jag har inte sagt det till Emy, säger han och tittar på sin dotter.

Emy Maru har tidigare berättat i Läkartidningen om sin roll som både läkare och dotter, något som varit en svår balansgång. Men det är också något Fikru Maru känner stor tacksamhet för.

– Det var härligt att fråga henne om hur hon kunde hjälpa mig med den medicinska delen. Hon är jätteduktig. Det är skönt, man är inte rädd, hon känner mig och jag känner henne. Det finns inga hämningar mellan oss. Hon gav mig allt vad jag behövde.

Emy Maru själv säger att hon fått mycket hjälp av släkt som bor i Etiopien, som hon tycker har spelat en lika stor roll som hon själv. 

Och hon har inte riktigt tagit till sig att hennes pappa äntligen kommit hem.

– Det är svårt att beskriva, säger hon.

– Jag har nog inte fattat att vi är här. Det känns konstigt att inte hela tiden ha den där känslan »undrar vad pappa gör nu?«. 

Emy Maru reflekterar också över rättsprocessen som hon kallar »absurd och rättsvidrig«. Det är inte bara Fikru Maru som stått åtalad för upploppet och branden i fängelset där han satt, utan även flera andra.

– Jag känner att jag inte kan vara helt glad förrän de också är fria och kan sitta med sina anhöriga på det här viset, säger hon.

Fikru Maru startade 2007 ett hjärtcenter i Etiopiens huvudstad Addis Abeba. Under de fem år han suttit frihetsberövad har han hela tiden engagerat sig i sjukhuset. Och det tänker han inte sluta med nu. Tiden i fängelse avskräcker honom inte. 

– Jag kommer att fortsätta. Ingen kommer att skrämma mig. Det är inte landet som har gjort detta mot mig, det är systemet och vissa individer.

Nyligen fick Etiopien en ny premiärminister, vilket är en anledning till att Fikru Maru ser ljusare på framtiden.

– Nu tror jag att folket ser ljuset i tunneln. Premiärministern har bara suttit i en och en halv månad men har gjort jättemycket och har folkets stöd.

Fikru Maru tror också att regimskiftet har spelat en stor roll för hans och andra fångars frigivande. Han tror också att medier som uppmärksammat hans fall har haft stor betydelse. 

När det gäller den svenska regeringens inblandning är han försiktig med orden.

– De säger inte vad de har gjort så jag kan inte värdera det. Men de har lagt fallet på hyllan, säger han och tillägger att den svenska ambassaden dock har engagerat sig mycket.

Nu ska Fikru Maru försöka återanpassa sig till friheten i Sverige. På frågan hur lång tid han tror att det tar svarar han på sitt skämtsamma sätt att det vet han inte, eftersom han »aldrig suttit fem år i fängelse tidigare«.

Nu vill hans helst blicka framåt.

– Numeriskt är jag 67, men jag känner mig som 62. Jag vill glömma de här åren.

 

Läs även:

Fikru Maru hemma i Sverige igen

Fikru Maru fri – kan resa hem 

Fikru Maru släpps ur fängelset

Uppgift: Fikru Maru kan bli frigiven

Fikru Maru inte längre misstänkt för terrorbrott

Ministern säger nej till möte om Fikru Maru

Fikru Marus advokat kräver möte med Margot Wallström

Dom mot Fikru Maru uppskjuten

Porträtt: Emy Maru kämpar för att få sin far fri

Fikru Marus rättegång avslutad

Fikru Marus dom uppskjuten

Rättegången mot Fikru Maru har återupptagits

SLF och WMA ställer sig bakom upprop för att få Fikru Maru fri

Rättegången mot fängslade Fikru Maru skjuts upp till nästa år

Wallström krävdes på svar om Fikru Maru

Fikru Marus dotter: »Våra högsta politiker kan göra mer«

Fikru Maru frias i gammalt åtal

Nya åtalet mot Fikru Maru: Misstänks för terrorbrott

Fallet Fikru Maru

2007 invigs Fikru Marus hjärtsjukus Addis Cardiac Hospital i Etiopiens huvudstad.

2010 tvingas Fikru Maru lämna väskor med medicinsk utrustning i den etiopiska tullen efter att de krävt importtillstånd som han inte har haft. Hans kortbetalning för att lösa ut dem går inte igenom och väskorna konfiskeras. Fikru Maru grips, misstänkt för smuggling, och hålls häktad i tio dagar innan han släpps. Åtalet läggs ned efter ett år i brist på bevis.

2013 grips omkring 40 personer i Etiopiens huvudstad Addis Abeba, däribland Fikru Maru, som misstänks för kännedom om mutbrott. Huvudmisstänkt är landets tullminister. Fikru Maru har sedan dess suttit frihetsberövad utan fällande dom. Senare under året förklaras att kopplingen mellan Fikru Maru och tullministern är att den senare beslutat att lägga ner smugglingsåtalet mot den svenske hjärtläkaren år 2010. Många anser att åtalet endast är en politisk maktkamp i landet.

2014 vädjar Fikru Marus advokater till domstolen att släppa åtalet med hänvisning till FN:s deklaration om mänskliga rättigheter, som Etiopien skrivit under.

2015 tas frågan upp i riksdagen och Fikru Maru skriver en vädjan till Sveriges statsminister.

2016 tas fallet, efter många förseningar, upp i etiopisk domstol. Efter ett vittnes utsago beslutas att Fikru Maru måste presentera bevis för sin oskuld. Den 2 september drabbas Fikru Maru av pneumotorax och förs till sjukhus. Den 3 september bryter både ett upplopp och en brand ut på fängelset där Fikru Maru hölls innan han insjuknade. 23 personer omkommer. Statliga uppgifter, citerade i medier, uppger att 21 personer omkommit på grund av kvävning under paniken som utbröt och att två dödats när de försökt fly fängelset. I oktober står det klart att Fikru Maru behöver vård som inte är tillgänglig i Etiopien. På grund av detta avsäger han sig rätten till juridiskt försvar. Han döms, och med strafflindring och den tid han spenderat häktad kan han omedelbart friges. I december åtalas han dock på nytt, denna gång för terrorism i samband med fängelseupploppet.

2017 i januari flyger ett team svenska läkare till Addis Adeba och utför hans operation. Den går bra, men senare uppstår komplikationer med hematom och bröstsmärtor. För att undvika ytterligare förseningar av rättsprocessen bestrider inte Fikru Maru anklagelserna. I maj frikänns Fikru Maru av högsta domstolen i det tidigare åtalet om korruption. Terror­åtalet kvarstår dock. I augusti tas beslut att skjuta upp rättegången till den 1 januari 2018.

2018 i januari återupptas rättegången. Åklagaren har problem med att få vittnen till domstol och rättegången avslutas i slutet av månaden. Beskedet ges att domen ska meddelas i mars, vilket skjuts upp till april, som sedan skjuts upp till maj. Senare i maj meddelas att terroranklagelserna släpps men att annat åtal kan vara möjligt. Tisdagen 15 maj meddelas dock att Fikru Maru blir frigiven, helt friad från alla anklagelser.