Så sent som i tisdags, den 7 maj, skulle domstolen i Addis Abeba meddela sin dom i den senaste rättsprocessen mot Fikru Maru. Den svenska läkaren stod åtalad för terrorbrott – men i stället för att avge dom valde domstolen att nedgradera åtalet och uppgav nu att Fikru Maru var misstänkt för medverkan till upplopp.

Då detta brott maximalt skulle kunna bestraffas med fem års fängelse, vilket är den tid som Fikru Maru redan suttit frihetsberövad, väcktes förhoppningar om att en frigivning kunde bli aktuell.

– De signaler vi har fått tyder på att någon form av frigivning är på gång. Vi förutsätter att om han släpps på fri fot är han fri att åka hem och träffa sin familj, sa en anonym källa på Utrikesdepartementet till nyhetsbyrån TT på onsdagen, och Fikru Marus svenska advokat Hans Bagner bekräftade för Läkartidningen:

– Jag har haft kontakt med UD. De är återhållsamma men säger att det pågår någon sorts diskussion eller förhandling, men att de inte kan gå in närmare på det. Inom kort hoppas de kunna lämna mer information.

Enligt nya uppgifter, som publicerades i flera medier under fredagen, står det nu klart att Fikru Maru kommer att släppas.

– Han kommer att bli frigiven. Det stämmer, domstolen har tagit det beslutet, säger Hans Bagner till Dagens Nyheter.

Enligt Svenska Dagbladet säger Hans Bagner till nyhetsbyrån TT att det nu inleds en administrativ process för att få Fikru Maru fri.

– Nu väntar vi på att fångvårdsmyndigheten ska få besked om detta så de kan verkställa beslutet och fysiskt frige honom.

Hur lång tid det kan ta var på fredagen oklart, men Hans Bagner tror att hans klient kan bli fri inom några dagar. 

– Någon gång nästa vecka, kan man tänka, säger Hans Bagner till Dagens Nyheter.

Fikru Maru stod åtalad för terrorbrott efter ett upplopp och en brand i september 2016 i det fängelse han suttit i, då 23 personer omkom. Själva dagen för upploppet var han dock inte där utan vårdades på sjukhus.

Den etiopiska domstolen meddelade på tisdagen flera domar angående branden i Kilintofängelset. Av de 37 personer utöver Fikru Maru som stod åtalade, friades flera.

Fikru Maru, som har suttit frihetsberövad i Etiopien sedan 2013, har tidigare åtalats för kännedom om mutbrott men funnits oskyldig. Hans tidigare rättsprocesser har präglats av flera uppskjutna rättegångar och datum för domar och anses av flera vara en del i ett maktpolitiskt spel i Etiopien.

Läs mer:

Uppgift: Fikru Maru kan bli frigiven

Fikru Maru inte längre misstänkt för terrorbrott

Ministern säger nej till möte om Fikru Maru

Fikru Marus advokat kräver möte med Margot Wallström

Dom mot Fikru Maru uppskjuten

Porträtt: Emy Maru kämpar för att få sin far fri

Fikru Marus rättegång avslutad

Fikru Marus dom uppskjuten

Rättegången mot Fikru Maru har återupptagits

SLF och WMA ställer sig bakom upprop för att få Fikru Maru fri

Rättegången mot fängslade Fikru Maru skjuts upp till nästa år

Wallström krävdes på svar om Fikru Maru

Fikru Marus dotter: »Våra högsta politiker kan göra mer«

Fikru Maru frias i gammalt åtal

Nya åtalet mot Fikru Maru: Misstänks för terrorbrott