Det var i april i år som Aftonbladet rapporterade att två läkare, varav en professor, som tidigare varit anställda vid Karolinska institutet (KI) och Karolinska universitetssjukhuset, polisanmälts misstänkta för att ha lurat sin arbetsgivare på mångmiljonbelopp.

Detta genom att de bakom ryggen på KI ska ha slutit egna avtal med amerikanska bolag som var knutna till forskningsprojekt vid lärosätet.

Enligt en polisanmälan från KI som Aftonbladet nu tagit del av anklagas professorn för att ha »utnyttjat sin ställning vid KI för att genom engagemang i privata företag tillskansa sig egen vinning«. Vidare i anmälan står det: »Sammantaget uppskattas XX och YY ha orsakat Kl miljonbelopp i ekonomisk skada«.

Enligt Aftonbladet misstänks professorn också för att ha brutit mot etiska regler och utnyttjat ett laboratorium på KI för att forska på hästceller i stället för forskning om bland annat cancer och TBC, vilket laboratoriet var avsett för.

Åklagare Björn Ankarling uppger för Aftonbladet att en förundersökning avseende trolöshet mot huvudman är inledd, men att ingen person ännu är delgiven misstanke om brott.

Samtidigt rapporterar tidningen att ett av de amerikanska bolagen, som finansierat professorns verksamhet, nu anklagar KI för att ha brutit mot överenskommelser i forskningssamarbetsavtalet och därför kräver lärosätet på motsvarande 13,2 miljoner kronor.

Genom sin advokat tillbakavisar de båda läkarna de anklagelser som riktats mot dem.

Läs också:

Karolinska kan ha lurats på miljoner av tidigare anställda