Problemen vid Nya Karolinska Solna (NKS) har avlöst varandra ända sedan sjukhuset först togs i bruk hösten 2016. Störningar i nätverk och IT-system har bland annat lett till att larm och telemetri har slagits ut, felplanerade lokaler har resulterat i dyra ombyggnationer och omfattande brister i arbetsmiljön har fått den lokala läkarföreningen att anmäla sjukhuset till Arbetsmiljöverket.

Ansvaret för driften och underhållet av Nya Karolinska Solna ligger på Swedish Hospital Partners (SHP), ett bolag som kontrolleras av Skanska och Innisfree. Avtalet mellan Stockholms läns landsting och SHP har varit djupt kritiserat, inte minst efter avslöjanden om höga priser för ändringar och tilläggsarbeten i lokalerna. Avtalet löper till 2040, varefter driften går över i landstingets regi.

Nu vill finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M), enligt tidningen Fastighetsvärlden, att landstinget ska köpa sig loss ur avtalet med SHP så snart det bara är möjligt. 

– Vi vill förvärva så snabbt som möjligt. Alltså under förutsättning att det blir en bra affär. Jag hoppas att vi kan börja diskutera under hösten. Jag vill gärna ha kontroll över de fastigheter där landstinget är huvudhyresgäst, sa hon under ett seminarium som Fastighetsvärlden arrangerade på onsdagen.

Vad det skulle kosta att lösa avtalet i förtid är okänt. Enligt oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (S) har den styrande landstingsalliansen valt att hemlighålla en konsultrapport om vad det skulle innebära.

– Det är mycket skattepengar på spel och jag vill vända på alla stenar, säger hon till Fastighetsvärlden.

Läs mer:

SLL lägger fram åtgärder för höga NKS-kostnader

Efterlyses: 1 200 kontorsplatser för läkare – arbetsmiljön på Nya Karolinska oroar läkarföreningen

Fortsatta IT-störningar på Nya Karolinska

IVO kräver åtgärder mot teknik- och samverkansbrister på NKS

Forskare: »Byggandet av NKS har inte skett enligt beprövad erfarenhet«

Höga priser för ändringar och tillägg på NKS

Förre sjukhusdirektören på Karolinska: »Konsulterna körde sitt eget race«

Platsbrist på NKS – fler väggar flyttas

Inflytt på NKS trots fackliga protester

Nya Karolinska uppe i 23 miljarder