Mässlingsvirus. Illustration: Shutterstock/IBL

I december drabbades Västra Götalandsregionen av ett omfattande mässlingsutbrott med totalt omkring 30 konstaterade fall. Sedan mitten av januari har dock inga nya fall bekräftats – förrän nu.

Enligt Sveriges Radio P4 Sjuhärad rör det sig om ett barn, yngre än 18 månader och därmed ännu inte vaccinerat, som smittats under en utlandsresa.

Diagnosen ska ha ställts den 1 maj på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås. Barnet har även besökt en vårdcentral.

Enligt ett pressmeddelande från Västra Götalandsregionen pågår nu smittspårning. Personer som vistats på vårdmottagningar samtidigt som den mässlingssjuka kontaktas och får, när så är möjligt, förebyggande behandling.

– Mässling är fortfarande en vanlig sjukdom i många länder i världen. Varje utlandsresa i dag innebär därför en risk att utsättas för mässlingssmitta om man inte är vaccinerad. I Europa har flera tusen mässlingsfall konstaterats under 2017, säger Gunilla Ockborn, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen, i pressmeddelandet.

Som Läkartidningen tidigare berättat bekräftades ett mässlingsfall vid Södersjukhuset i Stockholm i april. Nu har ett nytt fall konstaterats i länet, denna gång vid Capio S:t Görans sjukhus.

Liksom i Borås rör det sig om en person som smittats under en utlandsresa, uppger Sveriges Radio P4 Stockholm. Det ska inte finnas något samband mellan de båda Stockholmsfallen.

– Vi har haft sådana här tillfällen förut och kommer även se dem i framtiden. Rådet är att tänka på smittorisken för mässling när man reser utomlands, säger Per Follin, smittskyddsläkare i Stockholms läns landsting, till Sveriges Radio.

Läs också:

Mässling upptäckt på Södersjukhuset

Västra Götaland erbjuder gratis mässlingsvaccinering

Sahlgrenska universitetssjukhuset avråder från onödiga sjukhusbesök

Finsk vårdpersonal måste vaccineras

Ovaccinerade kan nekas jobb i sjukvården

Sahlgrenska undersöker anställdas immunitet efter mässlingsutbrottet

Virolog om mässlingsutbrottet: »De unga förstår nog inte«