Paolo Macchiarini, som tidigare varit anställd vid Karolinska institutet, har blivit starkt kritiserad för både de operationer med syntetiska luftstrupar han genomfört som för de forskningsresultat han publicerat. Såväl professor emeritus Bengt Gerdin, som granskat Macchiarinis forskning, som Centrala etikprövningsnämndens expertgrupp för oredlighet i forskning, har bedömt att det föreligger oredlighet i ett antal av Paolo Macchiarinis publicerade artiklar.

Karolinska institutet har också fällt Paolo Macchiarini och ett antal medförfattare för oredlighet i forskning gällande två vetenskapliga artiklar. Inom kort väntas KI fatta beslut om oredlighet för ytterligare sex kritiserade Macchiarini-artiklar.

Men detta stoppar inte Paolo Macchiarini från att publicera nya resultat från sin forskning i vetenskapliga tidskrifter. I mars i år publicerades en ny studie i Journal of Biomedical Materials Research Part B: Applied Biomaterials där Paolo Macchiarini står sist på författarlistan. Det rapporterar Science

Den aktuella studien rör artificiella matstrupar beklädda med stamceller. Forskningen ska ha genomförts under Paolo Macchiarinis tid vid universitetet i Kazan, Ryssland.

Uppgifterna om den här nya publiceringen förvånar Karl-Henrik Grinnemo, en av de fyra visselblåsare som först slog larm om att allt inte stod rätt till med Paolo Macchiarinis forskning.

– Jag kan inte förstå hur en seriös redaktion kan acceptera manuskript från den här killen, säger Karl-Henrik Grinnemo till Science.

Bengt Gerdin, professor emeritus vid Uppsala universitet, pekar dock på att det inte finns några lagliga regelverk som hindrar någon som är fälld för oredlighet från att fortsätta publicera.

– Man kan diskutera flera saker när det gäller oredlighet i forskning. En sak är att det inte är ett brott, utan det är en förtroendefråga. Det betyder att frågan är vad det här bristande förtroendet ska få för konsekvens för en forskare framledes, och det är man egentligen inte överens om internationellt. Så här är systemet, säger Bengt Gerdin i en kommentar till Läkartidningen.

– Det är klart att man som »reviewer« och tidskriftsredaktör har extra kalla fötter och tittar extra noga på sådana här uppsatser. Samtidigt handlar oredlighet i forskning inte om Macchiarini själv, utan om saken. Är det som han publicerat rätt eller fel? Det finns ingen laglig internationell överenskommelse som säger att en som är fälld för forskningsfusk inte ska få presentera sanningen som vederbörande hittar framledes, men det är klart att det sticker i ögonen på alla hedervärda forskare att det är så här, fortsätter han.

Tidskriftens redaktör uppger för Science att han inte kände till Paolo Macchiarinis bakgrund men att det aktuella manuskriptet gått igenom en noggrann peer review-granskning.

Paolo Macchiarini har också varit föremål för en polisutredning där han bland annat misstänkts för vållande till annans död och brott mot etikprövningslagen. Åklagarna valde dock att lägga ner förundersökningen i oktober 2017. Vad gäller misstankarna om eventuellt brott mot etikprövningslagen hänvisade åklagarna till att preskriptionstiden för det brottet gått ut.

Läs också:

Forskningsfusk konstateras i sex Macchiarini-artiklar

Inget åtal mot Paolo Macchiarini – går inte att bevisa brott

KI fäller Macchiarini och tre medförfattare för forskningsfusk

Sakkunniga sågar Macchiarini-arbeten

KI: Macchiarini skyldig till forskningsfusk

Expert riktar kritik mot omfattande oredlighet i KI-professors forskning