– Vi tycker att det är jättebra att de har fattat de här besluten. Det var precis den reaktionen vi ville ha, säger Peter Andreasson, presschef på Karolinska institutet.

Sedan tidskriften Indian Journal of Medical Ethics för flera veckor sedan uppmärksammades på att författaren uppgivit falskt namn och en falsk koppling till Karolinska institutet, har tidskriften försvarat sitt beslut att inte dra tillbaka den publicerade artikeln om en påstådd koppling mellan HPV-vaccination och ett ökat antal fall av livmoderhalscancer i Sverige.

Men nu skriver dess redaktörer i ett uttalande på tidskriftens webbplats att de efter synpunkter, bland annat från sin egen editorial board, kommit fram till att det var en missbedömning att »tolerera författarens bedrägeri«. Och att artikeln därför dras tillbaka.

Även Journal of Internal Medicine har meddelat att de två kommentarer av »Lars Andersson« som tidskriften publicerat kommer att dras tillbaka, enligt Peter Andreasson.

Den tredje tidskriften, Vaccine, har Karolinska institutet haft indirekt kontakt med.

– Där har de gett besked om att de håller på att utreda det här internt. De ska komma med någon form av beslut, oklart när. Med tanke på att båda de andra tidskrifterna nu har tagit samma beslut så får vi väl se vad Vaccine landar i för beslut, säger Peter Andreasson.

Som Läkartidningen tidigare berättat har Karolinska institutet via den e-postadress som angivits i tidskrifterna uppmanat personen bakom pseudonymen att precisera sin koppling till lärosätet, om det faktiskt finns en sådan. Men något svar har inte kommit, trots två påminnelser.

– Det verkar som att den här personen har slutat att kommunicera via den här e-postadressen, säger Peter Andreasson.

Vet ni nu vem eller vilka som döljer sig bakom pseudonymen?

– Nej, vi har inte kommit längre internt alls. Det har spekulerats om en massa olika namn. I sådana här sammanhang går det alltid rykten och det kastas fram teorier om vem det skulle kunna vara. Men rent konkret har vi inte kommit fram till något. 

Om ni får veta vem det är, vad gör ni då? 

– Utifrån att den här personen nu verkar ha slutat att kommunicera och förhoppningsvis också slutat skriva texter så känns det ju som att vi har nått vårt syfte som var att uppmärksamma detta och se till att tidskrifterna agerade. Jag tror också att vi har fått en medvetenhet bland många av de här vetenskapliga tidskrifterna om att man måste vara noggrannare med att kolla identiteten på dem som man upplåter sina spalter åt, säger Peter Andreasson.

– Vi får väl ge honom några dagar till och sedan får vi väl helt enkelt bestämma om vi ska göra något mer eller om vi tycker att det här räcker och avskriver detta, fortsätter han.

Läs också:

KI utreder misstänkt falsk forskare: »Extremt allvarligt«

Tidskrift tar bort koppling mellan KI och vaccinartikel

Inte uteslutet att fler uppger falsk koppling till KI

KI skärper tonen mot misstänkt »falsk« forskare

Anonymitet betyder inte rätt att publicera falska uppgifter