Fikru Marus svenska advokat Hans Bagner har efter samtal med Utrikesdepartementet fått reda på att någon form av samtal äger rum med etiopiska myndigheter. Men han vet inget närmare om innehållet.

– Jag har haft kontakt med UD. De är återhållsamma men säger att det pågår någon sorts diskussion eller förhandling, men att de inte kan gå in närmare på det. Inom kort hoppas de kunna lämna mer information, säger Hans Bagner till Läkartidningen.

Han fortsätter:

– Jag frågade vad »inom kort« betyder. De sa de att det gissningsvis handlar om dagar. Så det är något på gång.

Hans Bagner berättar också att det verkar som om en av hans etiopiska advokatkollegor sitter med i de diskussioner som involverar svenska Utrikesdepartementet. Även den etiopiske advokaten är försiktig med uppgifter.

Tidigare under onsdagsmorgonen kom uppgifter från Tidningarnas Telegrambyrå, TT, som fått signaler från Utrikesdepartementet att Fikru Maru kunde komma att bli frigiven.

– De signaler vi har fått tyder på att någon form av frigivning är på gång. Vi förutsätter att om han släpps på fri fot är han fri att åka hem och träffa sin familj, säger en anonym källa på UD till TT.

Som Läkartidningen kunde berätta på tisdagen släpptes terroranklagelserna mot svensken, men ett åtal kunde fortfarande vara aktuellt. Det etiopiska rättsväsendet skulle i så fall flytta anklagelserna från terroråtal till ett vanligt brottsåtal, vilket skulle kunna innebära att Fikru Maru fälls för att ha medverkat till upplopp.

– Det är något märkligt. Har man underkänt de här sakerna en gång, tycker jag inte att man bara kan byta etikett, säger Hans Bagner.

I och med att ett vanligt brottsmål som mest skulle kunna ge Fikru Maru fem års fängelse, lika lång tid som han redan suttit häktad utan att vara dömd, skulle han alltså kunna bli frigiven.

– Dels har man rätt att få en tredjedel av strafftiden eftergiven som en allmän regel, dels har han suttit häktat i fem år, i princip på dagen. Så han borde vara kvalificerad att bli släppt, säger Hans Bagner.

Därmed kan utgången av den kvarstående rättsprocessen, om någon sådan egentligen finns, att spela mindre roll – Fikru Maru kan bli frigiven i vilket fall. Men domstolen meddelade på tisdagen även att bevisbördan nu är den omvända: Fikru Maru skulle behöva bevisa sin oskuld – trots att åklagaren inte lyckats lägga fram bevis för att han är skyldig.

Hans Bagner berättar att samma sak hände i det mål om korruption som Fikru Maru tidigare varit åtalad för, och som han senare friades från.

– Det är en konstig ordning som inte stämmer med internationella och vedertagna rättsprinciper – att i ett brottmål ska alla anses oskyldiga till dess motsatsen är bevisad. Det står uttryckligen så i FN:s konvention om mänskliga rättigheter. 

Utrikesdepartementet säger till Läkartidningen att de inte kan kommentera uppgifterna om ett frisläppande i nuläget.

Fikru Maru stod åtalad för terrorbrott efter ett upplopp och en brand i september 2016 i det fängelse han suttit i, då 23 personer omkom. Själva dagen för upploppet var han dock inte där utan vårdades på sjukhus.

Den etiopiska domstolen meddelade vid lunchtid på tisdagen flera domar angående branden i Kilintofängelset. Av de 37 personer utöver Fikru Maru som stod åtalade, friades flera, rapporterade Sveriges Radios Afrikakorrespondent på Twitter. 

Fikru Maru, som har suttit frihetsberövad i Etiopien sedan 2013, har tidigare åtalats för kännedom om mutbrott men funnits oskyldig. Hans tidigare rättsprocesser har präglats av flera uppskjutna rättegångar och datum för domar och anses av flera vara en del i ett maktpolitiskt spel i Etiopien. 

Läs även:

Fikru Maru inte längre misstänkt för terrorbrott

Ministern säger nej till möte om Fikru Maru

Fikru Marus advokat kräver möte med Margot Wallström

Dom mot Fikru Maru uppskjuten

Porträtt: Emy Maru kämpar för att få sin far fri

Fikru Marus rättegång avslutad

Fikru Marus dom uppskjuten

Rättegången mot Fikru Maru har återupptagits

SLF och WMA ställer sig bakom upprop för att få Fikru Maru fri

Rättegången mot fängslade Fikru Maru skjuts upp till nästa år

Wallström krävdes på svar om Fikru Maru

Fikru Marus dotter: »Våra högsta politiker kan göra mer«

Fikru Maru frias i gammalt åtal

Nya åtalet mot Fikru Maru: Misstänks för terrorbrott