I november förra året drabbades Nya Karolinska Solna av ett IT-haveri. Haveriet påverkade bland annat sjukhusets telemetriutrustning, vilket ska ha inneburit att ett larm om hjärtstopp fördröjdes för en patient.

Dagens Nyheter kunde senare rapportera att patienten som drabbats av hjärtstoppet skadats svårt och senare, i december samma år, avlidit. Sjukhuset betecknade händelsen som en »allvarlig avvikelse«, utredde den internt samt gjorde en anmälan enligt lex Maria till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Nu rapporterar Dagens Nyheter att åklagare inlett en förundersökning kring händelsen. 

– Jag kan bekräfta att förundersökning pågår. Vi försöker utröna vad som har hänt. IVO utreder också detta, och jag vill veta mer om fakta och omständigheter, säger kammar­åklagare Jennie Nordin vid Västerorts åklagarkammare, till Dagens Nyheter.

Enligt tidningen är det vänner till den avlidna patienten som polisanmält händelsen. Brottsrubriceringen är grovt tjänstefel.

Läs mer:

NKS-överläkare starkt kritisk till sjukhusledningen efter dödsfall

Fortsatta teknikproblem på NKS – allvarlig avvikelse utreds (2017)

Nya tekniska störningar på NKS

Visselpipor – när larmen på NKS inte fungerar

Dödsfall på NKS anmält till polisen (2016)

Nya uppgifter: Patient avled när larm på NKS inte fungerade (2016)

Larm på hjärtintensiven fungerade inte (2016)