Händelsen inträffade vid en gynekologisk mottagning i Stockholm. En kvinna som ville genomgå abort bedömdes felaktigt vara gravid i vecka 12 plus sex dagar och remitterades därför vidare till Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

Vid sjukhuset upptäcktes dock – efter att aborten genomförts – att kvinnan varit gravid i vecka 30.

Såväl Karolinska universitetssjukhuset som den mottagning där den första undersökningen gjordes har anmält det inträffade till Inspektionen för vård och omsorg enligt lex Maria. Enligt anmälningarna har undersökningen genomförts korrekt, men resultatet tolkats felaktigt – vilket dessvärre inte uppmärksammats någon gång under den efterföljande vårdkedjan.

Enligt svensk praxis utförs abort inte senare än graviditetsvecka 21 plus sex dagar, såvida inte särskilda skäl föreligger. Karolinska universitetssjukhuset har därför även polisanmält sig självt. Enligt tidningen Dagen pågår en förundersökning om vållande till annans död, men någon misstänkt finns i nuläget inte.

– Mer kan jag inte säga eftersom förundersökningen är under sekretess, säger kammaråklagare Jennie Nordin till Dagen.