Sommar i P1 är en av sommarens verkliga institutioner. Först ut, på midsommardagen den 23 juni, är skådespelaren Claes Månsson. Avslutar gör artisten Rennie Mirro den 19 augusti.

Som brukligt har flera av sommarvärdarna anknytning till hälso- och sjukvården. 

En av dem är läkaren Mouna Esmaeilzadeh, 38 år, som sommarpratar den 26 juni. Mouna Esmaeilzadeh – även känd som »doktor Mouna« i TV4 – har ett starkt engagemang för framtidens hälsa och har, förutom sin läkarutbildning, även en doktorsexamen i neurovetenskap.

– Mitt program kommer att handla om hur du kan leva längre och lyckligare, upptäcka fler mirakler och varför framtiden är ljusare än du kan föreställa dig, säger hon till Läkartidningen.

Hon tvekade dock lite inför att tacka ja.

– Ja, just för att antingen ska man berätta, eller så ska man inte göra det. Men jag kände att det var lika bra att berätta också min historia, därför att det har att göra med ett mirakel, säger Mouna Esmaeilzadeh som kom som flykting till Sverige från Iran som treåring.

Hon fortsätter: 

– Och det är ju det jag ska prata om, att vi faktiskt lever i en tid av mirakler, baserade på vetenskap och teknologi. Redan i dag kan vi få blinda att se och förlamade att gå. Sådant vi inte trodde var möjligt har blivit det och vi kommer att få se mycket mer av de här miraklen eftersom utvecklingen går i raketfart.

För psykiatern David Eberhard, 51 år, som intar etern den 2 juli var det däremot rätt självklart att säga ja till att göra programmet.

– Man måste anta lite utmaningar. Jag brukar tacka ja till nästan allting – det är ett av mina stora bekymmer här i livet, säger han till Läkartidningen.

Från början tänkte han sig att hans program skulle bli någon form av terapisession med hela Sverige.

– Men när vi har jobbat med det har det kommit att handla väldigt mycket om min egen utveckling som åttabarnspappa och svårigheterna med att vara förälder och svårigheterna för landet att ta hand om sina barn, invånarna – och likheterna däremellan, säger David Eberhard.

Utöver sitt arbete som överläkare i psykiatri har han skrivit en rad böcker, senast Hur barnen tog makten.

– Jag ska prata om meningen med att ställa krav och att mognad kräver att vi tar eget ansvar. Du styr ditt eget liv och överdrivet omhändertagande hjälper inte. Hur påverkas människor av ett samhälle där inget får vara farligt, inga motgångar accepteras och inget får göra ont?

Tror du att du kommer att dra i gång en debatt med ditt program?

– Jag hoppas naturligtvis att jag drar i gång en debatt, för jag tycker alltid att det finns saker att diskutera. Men jag kommer förhoppningsvis säga samma saker som jag har sagt förr, fast på ett lite annorlunda sätt, säger David Eberhard.

Ytterligare en debutant är medicinprofessorn Arne Ljungqvist, mångårig styrelseledamot i den internationella antidopningskommissionen WADA (World Anti-Doping Agency). 87-åriga Arne Ljungqvist – som även har en bakgrund som höjdhoppare och kom på 15:e plats i höjdhopp vid OS i Helsingfors 1952 – kommer att sommarprata den 9 juli. 

I sitt program kommer han att berätta om »en ovanlig resa på idrottens bakgårdar mot ett mål som fick storpolitisk betydelse, en världsidrott fri från fusk med prestationshöjande droger«.